MTA ORUÇ REİS (TURKUAZ) Sismik Araştırma Gemisi

MTA ORUÇ REİS (TURKUAZ) Araştırma Gemisinin inşası Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile İstanbul Denizcilik Gemi İnşa San. ve Tic. A.Ş. arasında 24.04.2012 tarihinde imzalanan “Sismik Araştırma Gemisi Tedarik Sözleşmesi” kapsamında, Tuzla’daki İstanbul Tersanesi’nde inşaa edilen Türkiye’nin ilk yerli üretim milli sismik araştırma gemisi dir.

Özellikleri bakımından Türkiye’nin yeni araştırma gemisi olmakla birlikte jeofizik sistemler ve deniz tabanı ayrıntılı görüntüleme haritalama sistemleri, uzaktan kumandalı robot aracın yanı sıra,su kolonu ve deniz tabanından jeolojik örnekleme yapabilecek ekipmanlara sahiptir.

MTA Oruç Reis (Turkuaz), sadece kendi denizlerimizdeki madenleri değil, ilişkileri geliştirdikleri bütün ülkelerle beraber bu tür çalışmaları yürütecek olup, kutuplardan okyanuslara kadar dünyanın bütün denizlerinde yeni ortaklarla arama faaliyetlerinde bulunabilecek. Söz konusu geminin depreme sebep olan fayların belirlenmesinden, derin denizlerdeki kirlilik oranlarının bilimsel çalışmalarına kadar bir çok alanda katkı verebilecektir. Özel sektör kuruluşları veya üniversiteler tarafından derin ve açık denizlerde yapılması planlanan bilimsel ve teknik araştırmalar, denizaltı zemin etütleri, fiber-optik haberleşme kabloları, doğalgaz ve petrol boru hatları güzergah veya stabilite incelemeleri, mühendislik veya araştırma amaçlı projeler, deprem, iklim değişikliği, deniz kirliliği, ekolojik araştırmalar için gerek duyulan çalışmalar doğrultusunda MTA Oruç Reis (Turkuaz) araştırma gemisinin imkanlarından yararlanılacaktır.

50 personelin görev yapacağı gemi, 86 metre boyu, 23 metre genişliğinin yanı sıra sismik operasyon kabiliyeti, ekipman ve laboratuar imkânlarıyla RV Barbaros Hayreddin Paşa’yı geride bırakacak.

MTA’ya (Maden Tetkik Arama) yaklaşık 300 milyon lira mâl olan sismik arama gemisi, ülkemizin petrol ve doğalgaz arama kabiliyetini artıracağı gibi, denizlerimizdeki maden potansiyelinin araştırılması noktasında da yeni ufuklar açacaktır.

Gemide yer alan helikopter platformu, 12 tonluk bir helikopterin gece-gündüz iniş ve kalkışına da imkan sağlamaktadır.

Haritalama ve Görüntü Sistemleri

  • Tek Bimli ve Çok Bimli İskandil Sistemleri ROV Uzaktan Kontrollü Araç en fazla 1500 m çalışma derinliğine kadar görüntüleme ve operasyon imkânı sunacaktır.

Su Örnekleme ve Ölçüm Sistemi

  • Su Örnekleyici Sistemi: En fazla 2500 m derinliğe kadar gerçek zamanlı veri toplama
  • CTD Ölçüm Cihazı : En fazla 2500 m derinliğe kadar gerçek zamanlı veri toplama
  • Akıntı Ölçüm Cihazları : 3B derin sismik çalışmalar için 4 x 4000 m (8 x 8,000 m aktif streamer altyapısına uygun), 2B derin sismik çalışmalar için en çok 12,000 m.

Jeofizik Ekipmanı

  • Sismik Enerji Kaynağı:72 adet, toplam 8400 inç-küp
  • Kompresör:3 adet, 2000 psi, her biri 48m3 / dak
  • :Karinaya Monteli Akıntı Ölçüm Cihazı (1000 m su derinliğine kadar, doğrudan okuma, hareket halinde veri toplayabilme), Kendinden Kayıtlı Akıntı Ölçüm Cihazı (2000 m su derinliğine kadar akıntı hızı ve yönü ölçme, kendinden kayıt yapabilme)
  • Streamer Tipi:Solid
  • Diğer Ekipman:Sismik Kayıt Sistemi, Navigasyon Sistemi, StreamerKonumlandırıcı Sistemi, Enerji Kaynağı Kontrolü, Sismik Veri İşlem (On-board)

Araştırmalara Destek Olacak Üniversite Bölümleri

  • Deniz Teknolojisi Mühendisliği
  • Jeoloji Mühendisliği
  • Jeofizik Mühendsliği
  • Hidrojeoloji mühendisliği
  • Coğrafya Bölümü
  • Deniz Biyolojisi Bölümü
 

Tablo 3:  MTA Oruç Reis (Turkuaz) Gemisi Teknik Özellikleri ve Kabiliyetleri

Boy~ 86 m
Genişlik~ 22 m
DeplasmanEn fazla 5140 ton
Ekonomik süratEn az 14 knots
Azami devamlı sürati18 knots
Araştırma görevi/Etüt sürati2B / 3B Sismik Çalışmalarda 4-6 knots olacaktır
Seyir sığasıEn az 4500 NM
Denizde kalma süresi~ 30 gün
Personel sayısı50 (26 bilim adamı + 24 gemi adamı) (5 ilave personel ile 55 personele büyüme kapasitesi bulunmaktadır)
Ekonomik ömürMin. 30 yıl
Bilimsel araştırmaDeniz durumu 4’ e kadar
Helikopter faaliyetleriDeniz durumu 3’e kadar
Ana tahrik sistemiDizel Elektrik tahrik sistemi olup 4 x 2400 kW dizel jeneratör seti bulunacak olup sistemle 2 adet döndürülebilir kıç iticisi ve bir baş iticisi motor sürülecektir.
KreynlerGemide genel amaçlı olmak üzere 1 adet 10 tonluk Hidrolik/teleskopik kreyn ayrıca özel amaçlı olarak bir adet Oşinografik ölçüm vinci ile bir adet Jeolojik örnekleme vinci bulunacaktır.
Gemi vasıtaları1 adet  Sismik Çalışma Botu

1 adet RHIB Bot

Hassas Mevki MuhafazasıIMO DAPS Class I
Kontrol, Muhabere ve İzleme Sistemleri

 

Seyir Radarı, Mevki Konumlandırma Sistemi, Tek Bimli İskandil, Akustik İzleme/Yakalama Sistemi, Cayro, Elektromanyetik Parakete, Otomatik Tanımlama Sistemi (AIS), Dinamik Oto Pilot Sistemi (DAPS), Harici Muhabere Sistemi, Dahili Muhabere Sistemi, Helikopter faaliyetlerine yönelik sistemler, Meteorolojik Sistemler
Geminin Klas Notasyonu1 A5 ResearchVessel FO LA FS S9P+R +M AUT –C DK1

 

MTA ORUÇ REİS (TURKUAZ ) SİSMİK ARAŞTIRMA GEMİSİ
MTA ORUÇ REİS (TURKUAZ ) SİSMİK ARAŞTIRMA GEMİSİ
MTA ORUÇ REİS (TURKUAZ ) SİSMİK ARAŞTIRMA GEMİSİ

 

MTA TURKUAZ SİSMİK ARAŞTIRMA GEMİSİ
MTA ORUÇ REİS (TURKUAZ ) SİSMİK ARAŞTIRMA GEMİSİ
MTA TURKUAZ SİSMİK ARAŞTIRMA GEMİSİ
MTA ORUÇ REİS (TURKUAZ ) SİSMİK ARAŞTIRMA GEMİSİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir