Milli Yer İstasyonu Geliştirmesi Projesi (MİYEG)

Milli Yer İstasyonu Geliştirmesi Projesi (MİYEG)

2015 yılında başlatılan Milli Yer İstasyonu Geliştirme Projesi (MİYEG), TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından yürütülmektedir.

Milli Yer İstasyonu (MİYEG) Projesi kapsamında 7.3 mt çapındaki, Türkiye’de tasarlanan ve üretilen en büyük çaplı Reflektör Anten Sistemi olup, halihazırda Fabrika Kabul Testleri başarı ile tamamlanmıştır. 2020 yılında tamamlanacak proje ile artık Milli Uydularımız Milli Yer İstasyonu ile haberleşebilecek!

Milli Yer İstasyonu Geliştirmesi Projesi (MİYEG)

MİYEG Projesi kapsamında yer istasyonu kontrol sistemi yazılım ve donanımları, reflektör anten sistemi, haberleşme sistemi, uydu komuta kontrol yazılımları, yer gözlem uyduları tarafından çekilen ham görüntülerin anlamlı hale getirilmesini sağlayacak veri kıymetlendirme yazılımının ülkemizde geliştirilmesi planlanıyor. Projede ayrıca alçak irtifa yörünge (LEO) uydularında kullanılabilecek özellikte GPS (küresel konumlama sistemi) alıcısı da geliştirilecek.

Antenin uyduyla haberleşebilmesi için uyduyu takip edebilecek bir hareket mekanizmasına da ihtiyacı vardır. Bu amaçla kullanılacak hareket sisteminin tasarımı ve üretimi de ülkemizde gerçekleştirildi. Bu sayede anten üç eksende hareket ederek yarım küreyi tamamen tarayabilmektedir.

Yer Kontrol İstasyonlarının Genel Amacı

  • Yer gözlem uyduları ile iletişim kurmak
  • Uyduların konumunu takip etmek
  • Uyduların topladığı verileri Dünya’ya iletmek
Cassagrain Reflektör

Geliştirilen anten ile yer gözlem uydularımızla S ve X bantta haberleşme sağlanabilecek. S bandından uyduya hem sinyal gönderilebilir hem de uydudan sinyal alınabilir.

X bandından uyduya sinyal gönderilmez, sadece uydudan gelen sinyaller alınır. Uydudan gelen X bandındaki sinyaller uydunun çektiği görüntüleri yer istasyonuna iletir.

Milli Yer İstasyonu İçeriği;

  • Besleyici
  • Reflektör ve frekans seçici yüzey (subreflektör)
  • Hareket sistemi
  • Yer istasyonu ve anten kontrol sistemi
  • Haberleşme Sistemi
  • Görüntüleme sistemi ile ilgili modül ve yazılımlar
Milli Yer İstasyonu Geliştirmesi Projesi (MİYEG)

Kaynak: TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü / Ferda Topcan

One thought on “Milli Yer İstasyonu Geliştirmesi Projesi (MİYEG)

  1. Bravo artık her teknolojik cihazlar geliştirebiliyor olmak birçok yönden kazançlar sağlıcak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir