Gelişmiş silah sistemlerinin en kritik bileşenlerinden biri olan ısıl pil teknolojisi TÜBİTAK SAGE tarafından tamamen yurt içi kaynaklar kullanılarak geliştirilmiş, ısıl pil tasarım, üretim ve test yeteneklerine sahip olunmuştur.
Isıl piller; uzun raf ömrü, bakım gerektirmeme, kısa sürelerde yüksek enerji sağlama, zorlu çevresel koşullara dayanıklılık ve diğer avantajlı özellikleri ile, güdüm kitleri, füzeler, tapalar, akustik karıştırıcı/aldatıcılar gibi sistemlerde temel güç kaynağı olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. TÜBİTAK SAGE’de geliştirilen ısıl piller, askeri mühimmatın akım ve voltaj gereksinimlerini, tüm çevresel koşullarda sağlayabiliyor.
Isıl pil teknolojisinin millileştirilmesi ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacı doğrultusunda TÜBİTAK SAGE ve diğer Türk Savunma Sanayi Kuruluşlarınca geliştirilen sistemlerdeki ısıl pil ihtiyacının karşılanması, bu sayede milli projelerdeki yurt dışı bağımlılığın azaltılması amaçlanmıştır. Isıl pillerin yurt dışından satın alınması durumunda, bu pillerin kullanılacağı askeri mühimmat ve silah sistemlerine ilişkin bilgilerin tedarikçilerle paylaşılması gerekiyordu.
Türkiye’nin tek ısıl pil üreticisi olan TÜBİTAK SAGE, 2002 yılında ısıl pil teknolojisini geliştirme çalışmalarına başlamıştır. Tamamen yurt içi kaynaklar kullanılarak yürütülen çalışmalar sonucunda 2006 yılında ısıl pil teknolojisine ilişkin tasarım, üretim ve test teknolojisi bir bütün olarak Savunma Sanayi’nin hizmetine sunulmuştur.
TÜBİTAK SAGE tarafından, şu ana kadar farklı teknik özelliklere sahip 15 den fazla ısıl pilin tasarımı ve üretimi yapılmış ve ürünler uluslararası askeri standartlara uygun olarak kalifiye edilmiştir. Yürütülmekte olan ve yeni gelen diğer projeler ile ürün yelpazesi gün geçtikçe genişlemektedir.
Isıl pil teknolojisinde sürekli geliştirme ve iyileştirmeyi hedefleyen TÜBİTAK SAGE, projelerin yanı sıra bir yandan Ar-Ge çalışmaları ile yeni teknolojiler geliştirmekte, diğer yandan üretime yönelik yatırımlar yapmaktadır. 3000 metrekare kapalı alana sahip yeni Isıl Pil Altyapısına sahiptir.. TÜBİTAK SAGE bu altyapı ile, giderek artmakta olan ısıl pil taleplerini daha kısa sürelerde ve daha yüksek miktarlarda karşılamayı hedeflemektedir.