TCG Burgazada Denize İndirildi

Milli Gemi (MİLGEM) Projesi kapsamında üretilen ada sınıfı korvetlerden üçüncüsü Burgazada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın da katıldığı törenle denize indirildi.

Savunma Sanayi İcra Kurulu’nun 2004’teki kararının ardından yerli savaş gemisi üretmek amacıyla başlatılan MİLGEM Projesi kapsamında İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda yapımı tamamlanan serinin üçüncü gemisi suyla buluştu.

TCG BURGAZADA KORVETİ
TCG BURGAZADA KORVETİ

Hayalet gemi diye tabir edilen MİLGEM Ada Sınıfı Korvetlerin 3. gemisi TCG BURGAZADA, İstanbul Tersane Komutanlığı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım’ında katıldığı törenle denize indirildi. TCG Kınalıada korfetinin deilk kaynak kesimi yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TCG Burgazada korvetinin denize indirilmesi ve TCG Kınalıada korvetinin ilk kaynak töreninde konuştu.

TCG Kınalıada korvetinin saç kesimini yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunlar 8 gemiden oluşan MİLGEM projesinin 3. ve 4. gemilerini oluşturuyor. Başbakanlığım döneminde attığımız bu adımın neticelerini görmek mutluluk veriyor. Daha önce iki gemimizi bitirmiş, donanmamıza sunmuştuk. Bu gemilerimiz birçok tatbikatta donanmamızı temsil ettiler, göğsümüzü kabarttılar. Öncelikle iki projenin de hayırlı olmasını diliyorum. Bu çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Artık icra konseyinin başında başbakanımız gemi inşa mühendisi olarak bulunuyor. Çok daha seri olarak bu üretimleri yapmamız lazım. Bu imkana bu güce Türkiye sahip. Biz artık yüzde 60’la yetinemeyiz. En önemli adımlarımızdan birisi kendi gemilerimizdeki makineleri de üretmemiz suretiyle bu süreci hızlandırmamız gerekiyor” dedi.,

TCG BURGAZADA KORVETİ
TCG BURGAZADA KORVETİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada, “Amfibi türü Anadolu gemisinden sonra artık biz kendi uçak gemimizi yapar hale geleceğiz ve uçak gemimizi inşallah yapacağız. Türk Silahlı Kuvvetleri kendi uçak gemisine de sahip olacak, bunu da başaracağız. Hiçbir engel yok. İnanırsanız başarırsınız, azmederseniz başarırsınız. Şu anda evelallah bu azim ve kararlılıkta olan bir hükümet ve bir devlet vardır, bunu böyle bilin. Türkiye’nin bilhassa savunma sanayi ve askeri konularında atalete düşme, durma, duraksama lüksü yoktur. Her şeyden önce ülkemizin içinde yer aldığı stratejik coğrafya buna izin vermiyor.” dedi.

Daha sonra yerli savaş gemisi Kınalıada’nın denize indirilmesi öncesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın “Burgazada. Seni denize indiriyorum. Vatanıma, milletime hayırlı ve uğurlu olmanı, şanlı Türk bayrağını denizlerde şerefle ve başarıyla dalgalandırmanı diliyorum. Bahtın açık, denizlerin sakin, pruvan neta olsun.” dedi. Emine Erdoğan, temsili olarak halatı baltayla kesti. Gemi de tören eşliğinde denize indirildi. Balta da Emine Erdoğan’a hediye edildi.

Burgazada korvetinin denize indirilmesi ve Kınalıada korvetinin ilk kaynak töreninde Başbakan Binali yıldırım da bir konuşma yaptı,

Başbakan Yıldırım, yaptığı açıklamada, “Güçlü ülke, güçlü orduyla mümkün. Ülkemizin bulunduğu konum itibarıyla güçlü olmaktan başka hiçbir çaresi yok. Zira etrafımız ateş çemberi ve birçok mazlum milletler bizim desteğimizi bekliyor ve bizden umut bekliyor. Onun için kendi ülkemizde, Türkiye’de sadece savunma kabiliyetimizi geliştirmek yetmez, aynı zamanda caydırıcılık kabiliyetimizi de geliştirmek zorundayız. Bunu da yaparken yerli ve milli kaynaklara dayanmamız gerekir.”

Başbakan Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle bölgesel uçak projesi, milli harp uçağı projesi, helikopter projesi, piyade tüfeği, milli tank, milli gemi daha niceleri… Bütün bunların amacı Türkiye’nin savunma ve caydırıcılık kabiliyetini artırmak, dosta güven, düşmana korku salmaktır. Bu hedefe yönelik çalışmalarımız bundan böyle de artarak devam edecektir. Son 14 yılda liderliğinizde (Cumhurbaşkanı Erdoğan) savunma sanayimizde 30 milyar dolar yatırım yaptık. Yıllarca ben genç mühendisken hatırlıyorum bu ve buna benzer gemiler Türkiye’nin hep gündeminde olmuş, 80’li yıllarda başlayan projeler 2000’lere geldiğimiz halde hala konuşulmaya devam etmiştir ama şimdi konuşmuyoruz, yapıyoruz. Az konuşuyoruz, daha çok iş yapıyoruz. Bize yakışan, bu millete de yakışan budur.”

TCG BURGAZADA KORVETİ
TCG BURGAZADA KORVETİ

Korvet, serinin diğer gemileriyle aynı standartlara göre üretildi. Buna göre, 99,5 metre boyunda, 14,4 metre genişliğindeki gemi, 2400 ton ağırlığında bulunuyor. Su üstünde saatte 29 deniz mili üzerinde sürat yapabilen gemide, 35 megavat güce erişen gaz türbini ve dizel makinelerle çift pervaneden oluşan sevk sistemi yer alıyor.

İntikal sürati ile ikmal ve yakıt desteksiz 3 bin 500 deniz mili yani 6 bin 485 kilometre seyir menziline sahip gemi, 10 gün denizde kalabilme özelliğe göre tasarlandı. Bu şekilde ekonomik sürat olan saatte 15 deniz mili yani saatte 28 kilometre süratle 9 günde, saatte 29 deniz mili yani saatte 54 kilometre üzeri süratle 5 günde Aden Körfezi’ne intikal edebiliyor.

Korvet, 10 tonluk helikopter için gerekli platform, hangar ve kapsamlı destek ekipmanlarına sahip şekilde sahip inşa edildi.

Burgazada Korveti, su üstü harbi, deniz altı savunma harbi, hava savunma harbi, keşif gözetleme, komuta kontrol, asimetrik savunma harbi görevlerini icra edebiliyor.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bostanoğlu, şu bilgileri verdi: “MİLGEM projesinin ikinci dörtlü paketini, ‘İ sınıfı fırkateyn’ olarak inşa etmeyi planlıyoruz. Gemilerin seyir menzillerinin artırılması ve satıhtan havaya güdümlü mermi entegrasyonunu içeren dizayn değişiklik çalışmalarına İstanbul Tersanesi bünyesinde yer alan Dizayn Proje Ofisi’nde devam edilmektedir. ‘İSTANBUL’ ismi verilecek ilk geminin inşasına 2017 yılının Ocak ayında İstanbul Tersanesi’nde başlanması ve ‘İ’ sınıfı fırkateynlerin 2021-2024 yılları arasında hizmete girmesi hedeflenmektedir. Projenin altıncı, yedinci ve sekizinci gemilerinin özel sektör tersaneleri tarafından inşa edilmesi öngörülmektedir. Bu sayede, ülkemizde ilk defa, fırkateyn tipi muharip bir gemi özel sektör tersanelerinde inşa edilecektir.”

TCG BURGAZADA KORVETİ
TCG BURGAZADA KORVETİ

Boyutlar

Boy: 99,5 metre
Ençok genişlik: 14.40 metre
Su çekimi: 3.59 metre
Deplasman: 2000 ton

Silahlar

8 x Harpoon Blok II SSM BB
1 x 76mm OtoMelara top
1 x RAM PDMS [21 gozenekli]
2 x 324mm ikiz tüplü Torpido Sistemi (Mk 46/54 torpido)
2 x 12.7mm STAMP (dengeleyici (stabilized) Makineli Tüfek Platformu, ASELSAN)
1 x S-70B SeaHawk

Ana İtki Dizgeleri (tahrik sistemleri)

Ana makineler: 2 x MTU 16V595TE90 dizel makine + 1 x LM2500 gaz türbini (CoDAG)
İtme Dizgeleri (Sevk Sistemi): 2 x Escher-Wyss CPP
En Fazla hız 29+ deniz mili

Sensörler

3 boyutlu arama radarı [Thales Ned. SMART-S Mk2] [Aselsan Hazar 3D S&X BAND geliştiriliyor]
Atış Kontrol radarı [Thales Ned. Sting EO Mk2 / 1.gemi] [Aselsan TAKS / gelistiriliyor]
Elektro-optik sensörler [Aselsan AselFLIR-300D]
Seyir radarı/LPI radarı [Northrop Grumman Vision Master FT] [Aselsan ALPER LPI]

Karşı Önlemler

Elektronik Destek Sistemi [Aselsan ARES-2N ED/ESM]
Lazer İkaz Sistemi [Aselsan]
Torpido Karıştırma Aldatma Sistemi [Ultra E. SeaSentor / 1. ve 2. gemi] [Aselsan Hızır / geliştiriliyor]

Diğer Düzenekler(sistemler)

Savaş Yönetim dizgesi [Araştırma Merkezi K.lığı-Havelsan (GENESIS-MİLGEM)]
X Band Uydu Terminali [ASELSAN]
Entegre Haberleşme dizgesi [Aselsan]
Sonar [Araştırma Merkezi Komutanlığı-TÜBİTAK MAM]
Entegre Platform Kontrol ve İzleme Sistemi (EPKIS) [YALTES]

TCG BURGAZADA KORVETİ
TCG BURGAZADA KORVETİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir