TCG YZB. Güngör Durmuş Lojistik Destek Gemisi Denize indirildi.
Lojistik destek gemisi TCG Yüzbaşı Güngör Durmuş’un denize indiriliş töreni Tuzla Selah Tersanesi’nde gerçekleştirildi.
Törene, Başbakan Binali Yıldırım, eşi Semiha Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Ulaştırma, Denizcilik ve haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, denize ismini veren şehit Yüzbaşı Güngör Durmuş’un ailesi ve çok sayıda davetli katıldı.
Törende, Yüzbaşı Güngör Durmuş Lojistik Destek gemisinin özelliklerinden de bahseden Oramiral Bostanoğlu, “Üstün özellikler ve yerli cihazlarla donatılmış bu gemimiz unsurlarımıza akaryakıt, su, yiyecek ihtiyacını karşılayabilecek, tehditlere karşı kendini koruyabilecek, helikopter harekatı yapabilecek, küçük çapta cerrahi müdahaleleri yapabilecek imkan ve kabiliyetlere sahip olacaktır” diye konuştu.
Törende konuşan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ise Türkiye’nin dünyanın en problemli bölgesinde yer aldığına dikkat çekerek, “Dünyada var olan bütün sorunların neredeyse yarısından fazlası bizim bölgemizde. Bu kadar problemli bir bölgede yaşamak gerçekten zor. Pek çok ülkede devlet otoritesi yok. Suriye, Irak ve pek çok çevre ülkemizde devlet otoritesi yok. Küresel nitelik kazanan terör örgütlerinin cirit attığı bir mekan haline geldi bölge. İstikrarsızlık her geçen gün artıyor. Her olay ülkemizi etkiliyor. Bu tehditlere karşı koymanın en önemli yollarından biri caydırıcı gücü yüksek silahlı kuvvetlere sahip olmaktır. Türkiye için bu olmazsa olmazdır. Özellikle 74 Kıbrıs harekatı sırasında maruz kaldığımız muamele, 90’lı yıllarda terörle mücadele sırasında maruz kaldığımız muamele, dost ve müttefik ülkelerimizin silah ambargoları, yerli savunma sanayini ekmek su gibi ihtiyaç haline getirdi. O tecrübeler savunma sanayi müsteşarlığını doğurdu. Ancak 90’lı yılların özellikle istikrarsızlık dönemleri olduğunu hatırlarsa milli ve yerli savunma sanayiinde Türkiye’nin en önemli hamlesi cumhurbaşkanımızın liderliğinde yaptığı hamledir. O gün bu gündür büyük adımlar attık. Bu adımlar artık rakamlara net olarak yansımaya başladı. Yüzde 24’lerde olan savunma sanayi yerlilik oranı yüzde 60’ı buldu. Bugün artık kendi tüfeğini üreten, kendi tankını üreten, kendi gemilerini yapan, kendi topların yapan, kendi insansız hava arcın yapan, kendi helikopterlerini yapan ve kendi uçağını yapmak için hazırlana bir Türkiye var” diye konuştu.
Başbakan Binali Yıldırım, Tuzla’da bulunan Selah Tersanesi’ndeki “TCG YZB. Güngör Durmuş” gemisinin suya indirilmesi dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, ülkenin gücüne güç katan, milli savunmaya katkı sunan her gelişmeyi, her projeyi iftiharla, heyecanla karşıladıklarını söyledi.
Bir gemi inşa yüksek mühendisi olarak, yapılan, denize indirilen her geminin kendisini mesleğe girdiği ilk günkü gibi heyecanlandırdığını vurgulayan Başbakan Yıldırım, şöyle konuştu:
“Bu gemileri yapan mühendisler, ustalar ve çalışanların inşa sırasında nasıl olaylarla karşılaştıklarını, bu işleri yaparken nasıl heyecan duyduklarını aklımdan bir film şeridi gibi geçiririm. Onun için bu tören de benim için ayrı bir anlam ifade ediyor. 14 yıldır ülkemizin gücüne güç katıyor, güçlü ve büyük Türkiye için durmadan çalışıyoruz. Siyasi istikrarsızlık ve şiddet olaylarının yaşandığı bölgemizde huzur ve istikrar adası inşa etmek, bölgede denge ve istikrara katkı sağlamak için Türkiye olarak bütün gücümüzle gayret ediyoruz.”
“Bayraktar” gemisini denize indirirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Askeri güçle desteklenmeyen diplomasi bizi yolda bırakır, bizim yolda kalmaya tahammülümüz yok” dediğini anımsatan Yıldırım, “İşte biz de bu inançla hareket ediyoruz. Her gemi inşasında, her fabrika açılışında gayemiz Türkiye’nin gücüne güç katmaktır. Bizim için asıl olan işte bu hizmetlerdir. Denize inen gemiler, bacası tüten fabrikalardır. Bu doğrultuda atılan her adımı destekliyoruz, ürünlerini gördükçe memnuniyetimiz artıyor. Taş üstüne taş koyan herkesi sonuna kadar destekliyoruz.” diye konuştu.
Türkiye’nin savunma sanayini, yaklaşık olarak 35 milyar dolarlık bir yatırımla bugün sadece kendi ihtiyaçlarını karşılayan değil dost ve müttefiklerin savunma ihtiyaçlarına da cevap verecek bir yetkinliğe ulaştırdıklarını dile getiren Yıldırım, “Bununla yetinecek değiliz. 70’li yılların başında Kıbrıs Barış Harekatı esnasında ambargo karşısında yaşadığımız sıkıntıları unutmadık. Derler ya ‘Kötü mal sahibi kiracıyı ev sahibi yapar’, o bize ders oldu ve biz savunma sanayimize 80’li yıllardan itibaren yatırım yapmaya başladık. Geldiğimiz noktada hamdolsun hem yerlileşme hem millileşme konusunda çok büyük mesafe kat ettik. Yapacağımız işler yaptıklarımızdan daha fazla.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından TCG YZB. Güngör Durmuş Lojistik Destek Gemisi denize indirildi.