SSM 2016 Yılı Ürün ve Projelerdeki Gelişmeler

Savunma Sanayii Müsteşarlığı 2016 Yılı Ürün ve Projelerdeki gelişmeler. (Faaliyet Raporu)

Teknolojik üstünlük kazandıracak platform ve sistemlerin yurtiçinde geliştirilmesine yönelik projeleri hayata geçirmek.

ALTAY TANKI
  • Milli ve özgün tasarıma sahip tank geliştirilmesi projesi olan Modern Tank (ALTAY) Projesi kapsamında, halihazırda prototip üretimleri tamamlanmış olup, Sistem Kalifikasyon ve Kabul Testlerinin 2017 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması hedeflenmektedir.
t129 atak
  • ATAK Projesi kapsamında, 9 adet ATAK Faz-1 helikopterinin seri üretim faaliyetleri tamamlanmış ve kabulleri yapılmıştır. ATAK Projesi kapsamında Malzeme Hazır Bulunuşluk Hizmeti (MHBH) ile yedek parça, yer destek teçhizatları ve bazı altyapı ihtiyaç kalemlerinin tedarikinin yapılmasına devam edilmiştir.
Farklı ihtiyaçlar için milli imkanlarla tasarlanan özgün helikopter
  • Özgün Helikopter Programı kapsamında, Dinamik Sistemler Kritik Tasarım Gözden Geçirme toplantısı gerçekleştirilerek bu aşamalardaki faaliyetler başarıyla tamamlanmıştır.
S-70i SİKORSKY (T-70)
  • Genel Maksat Helikopteri Projesi kapsamında, sözleşme yürürlük şartları yerine getirilerek 15 Haziran 2016 tarihi itibariyle program takvimi başlamıştır.
Türkiye’nin ilk temel eğitim uçağı TAI HÜRKUŞ
  • HÜRKUŞ-A uçağına, Temmuz 2016 tarihinde Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi tarafından Tip Sertifikası onayı verilmiş olup, müteakip olarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından Tip Sertifikası verilmiştir. Ekim 2016 tarihinde Teknik Veri Paketinin ve Hürkuş-A Prototip No:1 uçağının kabulü gerçekleştirilmiştir. Aralık 2016 tarihinde Prototip No. 2 uçağının kabulü gerçekleştirilmiştir.
HÜRKUŞ-C UMTAS VE CİRİT FÜZESİ
  • Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı (HÜRKUŞ-B) Projesi kapsamında Aselsan tarafından Merkezi Kontrol Bilgisayarı, grafik Çok İşlevli Gösterge (Multi Functional Display-MFD) ve sayısal dâhili haberleşme sistemi gibi aviyonik sistemlerinin geliştirilmesi çalışmaları nihai hale getirilmiştir. Bu çerçevede önümüzdeki süreçte test ve ekipman ön kabulleri başlayacaktır. Diğer taraftan Hürkuş-C uçağı için yapılacak ön çalışmalar ve Mühimmat Atış Gösterimi sözleşmesi ile ilgili hususlar tamamlanmıştır. Ayrıca Kasım 2016 tarihi itibariyle KKK.lığı’nın yakın hava destek harekat konseptini destekleyecek şekilde ayrı bir Silahlı Hürkuş (Hürkuş-C) projesi başlatılmıştır.
MİLLİ MUHARİP UÇAK T-FX
  • Milli Muharip Uçak Geliştirilmesi (TF-X) Projesi kapsamında TUSAŞ ile ön tasarım faaliyetlerini kapsayan Dönem-I, Aşama-I Sözleşmesi 05 Ağustos 2016 tarihinde imzalanmıştır. Öncelikli olarak görüşmelere başlanan Yabancı İşbirliği Firması (YİF) adayı BAE Systems ile “Pre Contract Studies” çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Nihai seçim kararına esas teşkil etmek üzere, Kasım 2016 tarihinde ise alternatif YİF adayı Airbus Defense&Space ile görüşmelere başlanmış, firma teknik değerlendirmelerine ilişkin raporu yıl sonu itibariyle sunmuştur. 28 Ocak 2017 tarihinde TUSAŞ ile BAE Systems arasında Çerçeve Anlaşması (Heads of Agreement) imzalanmıştır. TF-X Projesi’nin bir diğer önemli bileşeni olan motora ilişkin olarak çift motorlu uçak konfigürasyonlarıyla devam kararı alınmıştır. Motor tedarikine yönelik süreç kapsamında görüşmeler sürdürülmekte olup, alternatif olarak TF-X uçak gereksinimlerine uygun yeni bir motor geliştirilmesi için “Fizibilite Çalışması” yapılmaktadır. Teknoloji Geliştirme Projelerine (TGP) yönelik olarak alt yüklenici aday firmalarla görüşmelere devam edilmiştir. 2017 yılı içerisinde YİF, Motor ve TGP sözleşmelerinin imzalanmasını müteakip Proje takviminin (T0) başlatılması planlanmaktadır.
TAI ANKA-B
  • Türkiye’nin operatif sınıftaki ilk insansız hava aracını milli imkanlarla geliştirme projesi olan Özgün TİHA (MALE) Geliştirme (ANKA Geliştirme) Programı kapsamında, milli SAR (SARPER) entegre edilmiş ANKA Blok-B İHA Sistemi Kabul Faaliyetleri 14 Ekim 2016 tarihinde başarıyla tamamlanmıştır.
ANKA-S İHA
  • Operatif sınıf insansız hava aracı olan ANKA’nın seri üretimine yönelik olarak yürütülen ANKA-S Projesi kapsamında, 25 Eylül 2016 tarihinde ilk ANKA-S uçuşu başarıyla gerçekleştirilmiştir. Kalifikasyon faaliyetlerine devam edilmektedir.

 

  • Taktik sınıf insansız hava aracının milli imkanlarla geliştirilmesine yönelik olarak yürütülen Taktik İHA (Pist) Geliştirme Projesi kapsamında, Sistemlerin bakım idame desteğinin sağlanabilmesi amacıyla Lojistik Destek Sözleşmesi imzalanmıştır
MAM-L
  • Uzun Menzilli Tanksavar Füzesi (UMTAS) Projesikapsamında, Mini Akıllı Mühimmat (MAM) teslimatlarına başlanmış ve teslim edilen mühimmatlar İHA’lardan kullanılmaya başlanmıştır. Ayrıca ATAK helikopterine Lazer Güdümlü UMTAS (LUMTAS) entegrasyon çalışmaları başarıyla tamamlanmıştır.
Milli Piyade Tüfeği MPT-76
  • Modern Piyade Tüfeği (MPT) Projesi kapsamında, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu ve Kalekalıp Makina ve Kalıp Sanayi A.Ş. ile MPT-76 üretimine ilişkin seri üretim dönemi faaliyetleri devam etmektedir. Ayrıca, Sarsılmaz Silah Sanayi A.Ş. ile MPT-76 seri üretimine ilişkin sözleşme 11 Ocak 2017 tarihinde imzalanmıştır.
Tuz Gölü Test Alanı
  • Füze Sistemleri Test Alanı Projesi kapsamında Aksaray Tuz Gölü Mevkii’ndeki atış sahasının altyapısının iyileştirilmesi faaliyetleri gerçekleştirilmiştir. Atış sahasının Müsteşarlığımıza kalıcı tahsis edilmesine yönelik yapılan başvurunun takibine devam edilmiştir.
Uzay Sistemleri Entegrasyon Montaj ve Test Merkezi (USET)
  • Uzay Sistemleri Entegrasyon Montaj ve Test (USET) Projesi kapsamında USET Merkezi’nde yer alan test sistemlerinin büyük bir kısmının (Akustik Test Sistemi, Kütle Özellikleri Test Sistemi, Mekanik Yer Destek Ekipmanları) kabulleri tamamlanmıştır. USET Merkezi’nin nihai kabulünün 2017 yılı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.
Yer Gözlem Uydusu Geliştirilmesi (İMECE) Projesi
  • Yer Gözlem Uydusu Geliştirilmesi (İMECE) Projesi kapsamında kaynağı TÜBİTAK 1007 programından karşılanacak olan İMECE Projesi Sözleşmesi; SSM, TÜBİTAK ve TÜBİTAK UZAY arasında 21 Aralık 2016 tarihinde imzalanmıştır. Proje ile yurt içi uzay/uydu alanında GÖKTÜRK Projeleri ile kazanılan yeteneklerin devamlılığının sağlanması, geliştirilecek uydu sistem ve alt sistemlerine uzay yeterliliği kazandırılması ve yurt dışı bağımlılığın azaltılması planlanmaktadır.
ALTAY TANKI GÜÇ GRUBU
  • Güç Grubu Geliştirilmesi Projesi kapsamında, yurt içi mevcut imkan ve kabiliyetlerin azami kullanılması ve gerekli alanlarda yurt dışından teknik destek alınması suretiyle, öncelikli olarak ALTAY tankında kullanılması planlanan motor, transmisyon ve diğer alt sistemlerin yurt içinde özgün olarak tasarlanması, geliştirilmesi, prototip üretimi, test ve kalifikasyonudur. Sözleşme yürürlük şartlarının sağlanması çalışmaları yapılmıştır.
Hafif Zırhlı Araçlar Güç Grubu Geliştirilmesi (Temsili)
  • Yeni Nesil Hafif Zırhlı Araçlar Güç Grubu Geliştirilmesi Projesi kapsamında, Yurt içi mevcut imkan ve kabiliyetlerin azami derecede kullanılması ve ihtiyaç duyulması halinde yurt dışından teknik destek alınması suretiyle, Yeni Nesil Hafif Zırhlı Araçta paletli konfigürasyonda kullanılması planlanan güç grubunun özgün olarak tasarımı, geliştirilmesi, prototip üretimi, test ve kalifikasyonudur. Sözleşme görüşmelerine başlanmasına yönelik yetki alınmış ve bu konuda çalışmalar yapılmıştır.
TEI TS-1400 TURBOŞAFT MOTOR
  • Turboşaft Motor Geliştirme Projesi kapsamında, Hafif Özgün Helikopter Projesi kapsamında geliştirilecek olan helikopterlerin turboşaft motor ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılan projede Turboşaft Motor geliştirilecek, helikoptere entegrasyonu yapılacak, sertifiye edilecek, test alt yapısı kurulacak ve malzeme veri tabanı oluşturulacaktır. Bu doğrultuda Mart 2016 Yüklenici Sözleşme görüşmelerine başlanmış ve müzakereler yapılmıştır. Sözleşme 07 Şubat 2017 tarihinde imzalanmıştır.
HÜRKUŞ İNİŞ TAKIMI
  • HÜRKUŞ İniş Takımı Geliştirme Projesi: HÜRKUŞ Programı kapsamında tasarlanmakta olan uçağa uyumlu, iniş takımı sistemi tasarlanması, geliştirilmesi, test edilip doğrulanması, kalifikasyonunun ve üretiminin yapılması ile iniş takımına ilişkin dokümantasyonunun oluşturulması hedeflenmektedir. TÇD yayımlanmış, Teklifler alınmış ve hâlihazırda Teklif Değerlendirme çalışmaları devam edilmiştir.
ÇAFRAD RADAR
  • Radar Çok Amaçlı Faz Dizinli Radar (ÇAFRAD Faz-1) Projesi kapsamında; sistem gelişim ve üretim safhası faaliyetlerine devam edilmiştir.

One thought on “SSM 2016 Yılı Ürün ve Projelerdeki Gelişmeler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir