Güvenlik güçlerine, tehditleri geniş alanda tespit imkanı sağlayan Geniş Alan Gözetleme Sistemi, yeni teknolojilerle daha etkin hale getirilecek.
ASELSAN ve ESEN Sistem, Geniş Alan Gözetleme Sistemi projelerine yönelik güçlerini birleştirme kararı aldı.
ESEN Sistem Genel Müdürü Cem Uğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şirket olarak havacılık, savunma ve güvenlik alanlarında mühendislik çözümleri ürettiklerini söyledi.
Ürettikleri tüm çözümlerin Türk mühendisleri tarafından milli olarak geliştirildiğini vurgulayan Uğur, kuruldukları günden bu yana en çok emek verdikleri projenin Geniş Alan Gözetleme Sistemi olduğunu belirtti.
Geniş Alan Gözetleme Sistemi’nin, konvansiyonel havadan görüntüleme sistemlerine göre çok daha geniş bir alanda tehdit oluşturabilecek unsurları tespit etmekte kullanıldığını anlatan Uğur, şöyle konuştu:
“Sistemi yaklaşık 5 yıldır yaptığımız çalışmaları geliştirdik ve kullanıma sunduk. ASELSAN ile yapmış olduğumuz anlaşma kapsamında daha ileri bir teknolojinin geliştirilmesine yönelik 2 firmanın mühendislik güçlerini bir araya getirmeyi hedefliyoruz. ASELSAN, görüntüleme sistemleri konusunda çok güçlü bir firma. Ülkemizde güçlü, yenilikçi çözümler sunan 2 mühendislik firmasının böyle bir sistemde bir arada çalışması ülkemiz için çok önemli olacaktır.”
Havadan görüntülemenin terörle mücadelede çok önemli bir teknoloji olduğunu vurgulayan Uğur, var olan birçok sistemin havadan dar alanı kontrol edebildiğini söyledi. Uğur, Geniş Alan Gözetleme Sistemi’ne ilişkin şu bilgileri verdi:
“Bizim teknolojimiz çok geniş bir alanda 4 kilometreye 4 kilometrelik bir alanda, yani 16 kilometrelik bir alanda hemen hemen tüm nesneleri bulup takip ediyor. Böyle bir teknoloji aslında güvenlikte çığır açıyor. Bu sistemin görüntüleme kısmı önemli ama daha önemli kısmı yazılım tarafında. Çünkü bu kadar geniş bir alana bakıldığında sadece insan gücüyle gözleme yapmak mümkün değil. Türk mühendisleri olarak geliştirdiğimiz sistem bütün bu alana bakarken tehdit oluşturabilecek unsurları otomatik olarak bulmaya olanak sağlıyor. Dolayısıyla insan etkisi minimumda tutarak, operatörlere çok az yük bırakacak şekilde tehditleri bulabiliyoruz. Şu anda 3 bine yakın hedefi takip etmemiz mümkün oluyor.”
Sistemin insanlı ve insansız tüm araçlarda çalışabilecek şekilde geliştirildiğini dile getiren Uğur, “Geniş Alan Gözetleme Sistemi’ni, insanlı uçaklar, insansız hava araçları ve balon gibi sabit duran hava araçlarının her 3’ünde kullanılabilecek şekilde tasarladık.” dedi.
Şüpheli araç, insan takibi
Havadan geleneksel biçimde gözetleme sağlayan sistemler, küçük alanlarda (yaklaşık 150×150 metre) gece ve gündüz çok detaylı gözetleme imkanı sağlıyor. Ancak bu sistemlerin kısıtlı boyutlu alanlarda hizmet vermesinden dolayı gözetlenecek bölgede genel bir durumsal farkındalık yaratılamıyor ve ancak hedefler diğer istihbarat yöntemleri ile tespit edilmeleri durumunda detaylı olarak izlenebiliyor.
Geniş alan gözetleme sistemleri aynı anda bir şehir merkezi büyüklüğündeki alanda (yaklaşık 20 kilometre kare) sürekli biçimde gözetleme imkanı sağlıyor. Bu sayede geniş alanda tam bir durumsal farkındalık sağlanabiliyor ve çok daha fazla istihbarat verisi toplanabiliyor.
Sistem, geniş alanda hareket tespiti, şüpheli araç/insan takibi, konvoy koruma, operasyon izleme, olay sonrası forenzik analiz, anormal durum tespiti ve olay öncesi tahminler gibi amaçlarla kullanılabiliyor.
İSTANBUL (AA) – GÖKSEL YILDIRIM