Turbojet Motorların Geliştirilmesi Projesi
Hava Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı olan SOM seri üretiminde kullanılacak olan Turbojet Motor’un ve motora ait alt sistemlerinin tasarımı, üretimi, testlerinin yapılması, teknoloji gösteriminin gerçekleştirilmesi, eğitim ve bakımı ile Teknik Veri Paketi (TVP) hazırlanmasını kapsamaktadır.
Geliştirilecek sistem Stand-Off Mühimmatın (SOM) yanısıra olası modifikasyonlarla diğer SOM benzeri milli sistemlerle de kullanılabilecek, daha uzun menzilli Turbojet Motorlar’ın geliştirilmesi için ilk aşamayı oluşturacaktır.
Geliştirme ve Test Merkezi
Dünyada örnekleri parmakla sayılabilen Jet Motoru Geliştirme ve Test Sistemi alanında ülkemizdeki ilk ve tek örnektir.
Bu sistem, SSM için Kale tarafından geliştirilen Turbojet Motor’un tüm irtifa şartlarındaki hava koşullarını yer şartlarında oluşturabilmekte ve motorun irtifa şartlardaki performansının test edilmesini mümkün kılmaktadır. Proje sonunda teslim edilecek prototip motorun proje taahhütlerine uygunluğu yine bu sistem ile doğrulanacaktır.
Bu tesisin önemi, Kale’nin, Milli olarak geliştirilecek bu ve bundan sonraki yerli türbin motorları geliştirilme ve test imkanı sağlama konusundaki inancını ve isteğini somut olarak göstermesidir.
Alt Sistemler
Kale Arge, Alt Sistemler konusunda dışa bağımlılığı azalmak konusunda kendi tasarladığı sistemlerin alt sistemlerini de tasarlama, üretme ve kalifikasyonunu yapma kabiliyetine sahiptir. Bu kapsamda özellikle Turbojet Motorların Geliştirilmesi Projesi kapsamında; Jet Motoru Elektronik Kontrol ünitesinin yazılım ve donanımını, Ateşleyicileri (Piroteknik ve Elektrikli çoklu ateşleyiciler), Yakıt Kontrol Sisteminin Elektronik Kontrolcüsünü ve Mekanik bölümü ile Elektrik Güç Üretecini tasarlamış, üretmiş ve kalifikasyonunu yapmıştır.
Genel Bilgiler
SOM ALCM üzerine entegrasyonunun daha kolay olabilmesi [ve ilave kalifikasyon ihtiyacının ortadan kaldırılması] için TR40 Turbojet Motoru ile benzer teknik özelliklere, ebada ve arayüzlere sahip olması planlanan KTJ-3200 (Kale-3500) Özgün Turbojet Motoru; bunun başarılabilmesi durumunda SOM’un yanı sıra, gelecekte yine TR40 Motoru ile güçlendirilen ATMACA Milli Gemisavar Füzesi’nde de kullanılabilecek. Kontrat uyarınca KTJ-3200 (Kale-3500) Turbojet Motorunun SOM Füzesi üzerine takılarak uçurulması ve uçuş testinin başarılı geçmesi gerekiyor.
Diğer yandan, Kale Havacılık mühendisleri tarafından geliştirilen ve yine ilk prototipi IDEF ’13 Fuarı sırasında sergilenen yaklaşık 9ooshp kapasiteli yeni turboprop motor çözümünün çekirdeğini de Kale-3500 Turbojet Motoru oluşturmaktadır. Milli Hafif Genel Maksat Helikopteri gibi döner kanatlı veya sabit kanatlı hava platformlarında kullanılabileceği belirtilen özgün turboprop motorda KTJ-3200 (Kale-3500) Turbojetinin 40.ooo devirlik hızı serbest türbine 30.ooo devir olarak yansımakta ve redüksiyon ile 1.5oo devir/dakika hıza indirilmekte. Edindiğimiz bilgiye göre motorun geliştirme maliyetleri Kale Havacılık’ın öz kaynakları kullanılarak finanse edilmiştir.
Kale Havacılık; SOM Seyir Füzesinde kullanılacak ilk KTJ-3200 (Kale-3500) Turbojet Motoru’nun tamamlanmasının ardından, kazanacağı teknik alt yapı, bilgi birikimi ve tecrübelerle, SSM tarafından hazırlanan yol haritası doğrultusunda, 2o23’e kadar öncelikle daha yüksek menzile ve çalışma süresine sahip Turbofan Motoru, 1 ton insansız ve 3 ton insanlı helikopterlerde kullanılabilecek Turboshaft Motoru ve insanlı/insansız avcı uçaklarında kullanılabilecek, uzun ömürlü, 1ookN itkiye sahip bir Turbofan Motor üreterek Türk Savunma Sanayi’ne olan katkılarını artırarak sürdürmeyi hedeflemektedir.
KTJ-3200 Turbojet Motoru Özellikleri (Kale-3500)
- Ağırlık: 48kg
- Çap: 30 cm
- İrtifa: 5.000 m
- Hız: 9ookm/saat (0.95 Mach)
- Uzunluk : 72 cm
- Hizmet Ömrü: 17 saat
- İtki Kuvveti: 3.2kN ve azami 3.5kN [787lbf/357kgf]
- Kullanılacak Sistemler: Som, Atmaca vb.
- Yakıt: JP8 ve JP10 Sıvı Jet
- Çalışma Prensibi: Dört kademeli eksenel
- Elektrik Üretim: 6kVA kapasiteli bir alternatör
23.06.2020 tarihinde Kale Grubu Başkan Yardımcısı Osman Okyay tarafından yapılan açıklamalara göre; KTJ-3200 motorunun SOM ve ATMACA füzelerine entegrasyonunun ardından, 2021 yılı son çeyreği veya 2022 ilk çeyreğinde füzelerin gökyüzüyle bululması hedeflenmektedir.
Devletimizin her zaman yanındayız ,arzumuz şuan yapılmakda olan her neyse sorunsuz kazasız belasız yapılıp hizmete alınmasıdır emek veren herkezden ALLAH razı olsun. Sagılarla.
Dosta guven dusmana kaygi vren gelismeler..milli olmak boyle bisey..Durmak yok