GÖKTÜRK-1 Uydu Projesi:
Türkiye’nin, coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın herhangi bir bölgesinden yüksek çözünürlüklü görüntü elde etmesini sağlayacak askeri istihbarat uydusu Göktürk-1, uydudan alınan yüksek çözünürlüklü görüntünün yer birimlerine güvenli iletimini amaçlayan uydu sistemdir. Temel amacı askeri ihtiyaçları karşılaması olmasına rağmen sivil faaliyet alanlarında da kullanımı planlanmaktadır.
GÖKTÜRK-1 Projesine ait sözleşme, Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile TELESPAZIO arasında 13 Temmuz 2009 tarihinde imzalanmıştır. Projede TUSAŞ, Ana Yükleniciye karşı sorumlu olduğu birçok iş paketine doğrudan katılım sağlamaktadır. Doğrudan katılım dışında GÖKTÜRK-1 Uydusunun bazı uçuş bileşenleri de TUSAŞ tarafından üretilmektedir.
Türkiye’nin ilk metre altı çözünürlüğe sahip keşif-gözetleme uydusu projesi olacak Göktürk-1 öncelikle Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçlarını karşılamak için geliştirildi. Maliyeti 261.5 milyon euro olan Göktürk-1 uydusu yüksek çözünürlükteki görüntüler elde etmesiyle terörle mücadeleye önemli bir ivme kazandıracaktır.
Uydu 0.5 metre (50cm) çözünürlükte siyah beyaz, 2 metrede ise renkli çözünürlükte görüntü çekebilecek. Göktürk 2’de ise siyah beyazda 2.5 metre, renkli de 5 metre de görüntü alınabilmektedir. Günde 358 kare yüksek çözünürlükte fotoğraf çekebilecek olan uydunun ömrü 7 yıl olacaktır. Göktürk-1 Uydusu dünya çevresindeki yörüngesini yaklaşık 90 dakikada tamamlayacak. Ankara’daki yer istasyonundan günde 4 defa uydu ile irtibat kurulabilecek ve her bir temas yaklaşık 10 dakika sürecek.
Göktürk-1 keşif ve gözetleme uydusu 05.12.2016 tarihinde Güney Amerika’nın kuzeydoğu kıyısındaki Fransız Guyanası’ndan fırlatılması planlanmaktadır.
İtalyan Telespazio firması ile Fransız Thales Alenia Space (TAS-F) firmasının ana yüklenici olduğu, Göktürk-1 projesi kapsamında; metre altı çözünürlük Elektro Optik keşif ve gözlem uydusunun yörüngede teslimi, tüm mühendislik faaliyetlerine doğrudan katılım, üç adet uydu panelinin üretimi ve montajı ile Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi’nin TUSAŞ tesislerine kurulması öngörülmüştür.
TUSAŞ, GÖKTÜRK-2 projesinde elde ettiği deneyimlerini; GÖKTÜRK-1 projesi ile önemli ölçüde geliştirmiş ve pekiştirmiştir. GÖKTÜRK-1 projesi kapsamında TUSAŞ; tasarım, üretim, montaj, entegrasyon, test, fırlatma ve yörüngeye alma gibi 58 farklı mühendislik iş paketinde, 70’in üzerinde personel, 850 adam-ay süreyle aktif katılım sağlamaktadır.
Ayrıca TUSAŞ, TAS-F firmasından European Space Agency (ESA) standartlarına göre “Uzay Kalifiye Alüminyum Sandviç Panel Üretimi Yeterlilik Sertifikası” almış, GÖKTÜRK-1 uydusu uçuş modelinde kullanılan üç adet yapısal uydu paneli TUSAŞ tesislerinde ve TUSAŞ personeli tarafından üretilmiş ve TAS-F firmasına ihraç edilmiştir. Ülkemizde ihraç edilen ilk sınai uzay ürünü, GÖKTÜRK-1 uydusunda kullanılan bu paneller olmuştur.
GÖKTÜRK-1 projesindeki diğer çok önemli bir kazanım ise, SSM ve TÜRKSAT tarafından finanse edilen, devlet malı (SSM) niteliği taşıyan, TUSAŞ tesislerinde kurulan ve TUSAŞ tarafından işletilecek olan USET Merkezi’dir. Dünyadaki sayılı uydu montaj, entegrasyon ve test merkezlerinden biri olan bu tesiste, maksimum 5 tonluk birden fazla uydunun eş zamanlı olarak montaj, entegrasyon ve test işlemleri aynı zamanda gerçekleştirilebilmektedir.
Ayrıca TUSAŞ USET Merkezi’nin, büyük kargo uçaklarının inebileceği havaalanı taksi yoluna doğrudan bağlantısı olması, uydunun kara yolu taşımasını ortadan kaldıracağından, stratejik açıdan çok büyük bir avantaj olarak görülmektedir.
USET Merkezi, TUSAŞ’ın bu amaçla yetiştirilen ekibi tarafından işletilmekte olup, GÖKTÜRK-1 uydusunun kalifikasyon ve nihai testleri de bu USET Merkezi’nde ve TUSAŞ personelinin aktif katılımı ile gerçekleştirilecek ve uydu fırlatma sahasına TUSAŞ’tan gönderilecektir.
GÖKTÜRK‐1 Uydusu ile Sabit ve Gezici Yer İstasyonları arasındaki iletişim S‐Bant ve X‐Bant linkleri üzerinden yapılmaktadır. Proje kapsamında UEKAE tarafından bu hatlar üzerinden iletilen verinin güvenliği için kripto ve anahtar yönetimi cihazları geliştirilmiştir. Böylece uyduya gönderilecek komutların ve uydudan alınacak görüntü verisinin güvenliği sağlanmış olacaktır.
UEKAE ayrıca uydu ve yer istasyonları için COMSEC, TEMPEST ve Kriptoloji alanında hizmet vermektedir.
50cm Renkli Uydu Fotoğraf Örneği Büyütmek İçin TIKLA
50cm Renkli Uydu Fotoğraf Örneği
50cm Siyah-Beyaz Uydu Fotoğrafı Örneği Büyütmek İçin TIKLA
50cm Siyah-Beyaz Uydu Fotoğrafı Örneği
Etiketler: göktürk-1 uydusu, göktürk-1, milli uydu, askeri istihbarat uydusu,göktürk 1 uydusu,göktürk 1 uydusu hakkında bilgi,göktürk 1 uydusu özellikleri, göktürk 1 özellikleri,göktürk-1 uydusu özellikleri,göktürk-1 uydusu 2016, göktürk 1 uydusu ne zaman fırlatılacak, göktürk uydusu özellikleri, göktürk-2 uydusu, tusaş göktürk-1, göktürk tusaş,