EHPOD
F-16 Uçağı Kendini Koruma Amaçlı Elektronik Harp Podu Sistemi
Elektronik Karşı Tedbir (EKT) sistemleri radarları karıştırmak veya yanıltmak için kullanılır. Radar ekranında çok sayıda sahte hedef oluşturabilir, gerçek hedefleri gizleyebilir ya da rastgele hareket ettirebilir. Uçakların güdümlü füzelere karşı etkin korunmasını sağlar. Çoğu ülkenin hava kuvvetleri EKT sistemlerini düşman ortamda saldırılara karşı kullanmaktadır.
EHPOD, Radar İkaz Alıcısı (RİA) ve EKT alt sistemlerini içerecek ve kendi başına görev yapabilecek bir kendini koruma sistemi olarak geliştirilmektedir. RİA alt sistemi radar sistemlerinin yayınlarını poda yerleştirilmiş çoklu geniş bant antenlerle tespit eder. RİA alt sistemi frekans bandını periyodik olarak tarar ve alınan sinyallerin frekans, darbe, genişliği, yön ve darbe tekrarlama aralığı gibi parametrelerini belirler. Bu ölçümler kullanılarak sinyaller ayrıştırılır ve yayın tipi belirlenir. Diğer yandan EKT alt sistemi geniş anlık bant genişliği ve Sayısal RF hafıza kabiliyetine sahiptir. Göreve özel tehditler ve EKT teknikleri tehdit analizinin çıktılarına göre sisteme programlanabilir.
Sistem geniş çaplı tehditleri ve teşhis için tasarlanmış olup EKT alt sistemi ve onunla koordineli olacak şekilde Karşı Tedbir Salma Sistemi ile bulunduğu platformu tehditlere karşı korumaktadır.
TÜBİTAK BİLGEM’in çalışmalarına 2014 yılında başladığı EHPOD’un, F-16 Uçağına entegrasyon çalışmalarının 2o18’de yapılması ve uçuş testlerinin 2o19 yılında icra edilmesi hedeflenmiştir.
Tübitak Elektronik Harp Podu’nun (EHPOD) uçak başına maliyeti yaklaşık 2 milyon USD, projenin geliştirme ve prototip üretim maliyetinin ise 135 milyon TL mertebesinde gerçekleşmesi öngörülmüştür.
Genel Özellikler:
- RİA ve EKT alt sistemleri birlikte
- Geniş bant operasyon
- Aynı anda çok sayıda tehdide angajman
- Yüksek çıkış gücü
- Yüksek hassasiyette yön bulma
- Dar ve geniş bant Radar İkaz Alıcı
EDPOD
Taktik Elektronik Destek (ED) Podu Sistemi
EDPOD sistemi, tehdit radarlarını tespit ve teşhis ederek, tehdit radarlarının konum bilgilerini kullanarak Elektronik Muharebe Düzenine (EMD) katkıda bulunacaktır. EHPOD sistemi, tehdit radarlarını Geniş Bant ve Dar Bant Almaç ile tespit eder. Tespit edilen radarlara ait geliş yönü, frekansı, darbe genişliği, darbe genliği, darbe tekrarlama aralığı, anten tarama ve darbe-içi modülasyon parametrelerini çıkarır. Radarların geliş yönü bilgilerini kullanarak konum bilgisi hesaplar. Radarların temas parametreleri, konum bilgilerini, DTK’larını (Darbe Tanımlama Kelimesi) ve ham AF (Ara Frekans) verilerini görev sonrası analiz için kaydeder. Tehdit bilgilerini Link-16 ağı ile Yer Destek Sistemlerine ve görev sahasındaki diğer EDPOD’lara iletir. EDPOD Sistemi, alınan kayıtların Yer Destek Sistemindeki yazılımlarla analiz edilmesini sağlar. Analizler sonunda Elektronik Harp (EH) bilgi bankasının güncellenmesine katkıda bulunur.
Radar ikaz alıcısı olmadan uçan F16 Block50 lerimize ne zaman entegre edilmiş olur?
Aselsanın BAE systemsa ait RİA üretimi iptal olucak mı?
Aslında bu podun içini SOM füzesine doldurup raytheon MALD gibi bir sahte hedef ve karıştırma füzesi yapıp sam lara karşı çok etkili bir sisteme dönüştürebiliriz.