KORKUT Kundağı Motorlu Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sistemi
Bu projede TSK’nın hava savunma yetenekleri, tehditlerdeki gelişmelere karşı etkin savunma yapabilmek amacıyla parçacıklı mühimmatları da kullanabilen yeni, namlulu hava savunma sistemleri ile güçlendirilecektir. SSA’da hedefin hassas şekilde ateş altına alınmasını sağlayacak Atış Kontrol Radarı ile KKA’da hedeflerin tespitini gerçekleştirecek olan üç boyutlu mobil arama radarı taktik ihtiyaçlara uygun olarak geliştirilmektedir. Anfibik özellikli bu sistem TSK’nın hava savunma alanındaki gücünü büyük oranda arttıracaktır.
Menzili 4 kilometre olan sistem, hava-yer mühimmatları, seyir füzeleri, helikopter ve İnsansız Hava Araçlarına karşı geliştirildi. İhtiyaçlar doğrultusunda sisteme STINGER ve IGLA-S gibi kısa menzilli IR güdümlü füzeler de monte edilebilecek. KORKUT’un toplam 400 adet mermi taşıma kapasitesine sahip olduğu yetkililerce belirtiliyor.
KORKUT Sistemi, hareketli unsurlar ile mekanize birliklerin hareket halinde yüksek isabet oranı, gece/gündüz her türlü arazi ve hava şartlarında hava savunmasının etkin şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla geliştirildi. KORKUT Sistemi, üç Silah Sistemi Aracı (SSA) ve bir Komuta Kontrol Aracı’ndan (KKA) oluşan takımlar halinde görev yapacak.
ATEŞ gücü MKE tarafından üretilen iki adet 35 mm’lik toptan oluşan ve hareket halinde atış yapabilen KORKUT, dakikada 1100 mermi atıyor. Ayrıca havada parçalanan 35 mm parçacıklı mühimmat da kullanılabiliyor. Menzili ise 4 kilometre.
KORKUT, otomatik hedef takibi yapabilen yine ASELSAN ürünü üç Boyutlu Ku-Bant Atış Kontrol Radarı ve IFF (Dost/Düşman tanıma) anteni ile donatıldı. Üç Korkut aracını kontrol edebilen ve yine ZMA-30 şasisi üzerine yerleştirilen KORKUT Komuta Kontrol Aracı ise aktif faz dizinli antene sahip üç boyutlu X-Bant Mobil Arama Radarı ile donatıldı. Ku-Bant Atış Kontrol Radarı azami 30km menzile sahipken, dakikada 30 devir dönüş yapan Mobil Arama Radarı’nın hedef tespit menzili ise 70km üzerinde.
Üretici : ASELSAN, FNSS
Özellikler :
Uzunluk : 7m
Genişlik : 3.9m
Yükseklik : 2.2m
Azami hızı : 65 km/h
KORKUT Silah Sistemi Aracı’nın Genel Özellikleri
- Hareket halinde atış yeteneğine sahip stabilize silah kulesi
- Atış Kontrol Radarı ve E/O algılayıcıları barındıran Entegre Takip Platformu ile hassas hedef takibi
- 35 mm KDC-02 tipi çift namlulu silah sistemi ile yüksek ateş gücü (1100 atım / dakika)
- İki farklı tipte mühimmatın aynı anda yüklenmesine ve tercih edilen mühimmatın istenen anda seçilerek atılmasına olanak tanıyan Otomatik Şeritsiz Mühimmat Besleme Mekanizması (OŞMBM)
- Parçacıklı Mühimmat kullanımı ile hava savunma görevinin sabit/döner kanat uçaklara, havadan yere füzelere, seyir füzelerine ve insansız hava araçlarına karşı etkili şekilde icrası
- Üst seviye komuta kontrolü koordinasyonunda operasyon
- Gelişmiş atış kontrol algoritmaları
SSA Genel Özellikleri
- Zırhlı mekanize birlikler ile müşterek görev icrası
- Stabilize silah kulesi ile hareket halinde atış yapabilme
- Otomatik mühimmat besleme ve seçme
- Üst komuta kontrol unsuru ile koordineli kullanım
- Atış kontrol radarı ile otomatik hedef takibi
- Elektro optik algılayıcılar ile hedef tespit ve takibi
- Gelişmiş atış kontrol algoritmaları ile etkin hava savunma
Kundağı Motorlu Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sistemi-Komuta Kontrol Aracı
KKA Aracı Genel Özellikleri
- Zırhlı mekanize birlikler ile müşterek görev icrası
- 3-Boyutlu arama radarı ile hedef tespit ve takibi
- Yerel hava resmi oluşturma
- Üst komuta kontrol unsuru ile hava resmi paylaşımı
- Üst komuta kontrol unsurundan angajman emirlerinin alınması
- Gelişmiş tehdit değerlendirme ve silah tahsis algoritması
- Hava savunma silahlarının üst komuta kontrolü
- Dost/Bilinmeyen Ayrımı için IFF
KORKUT’un toplam 400 adet mermi taşıma kapasitesine sahip olduğu yetkililerce belirtiliyor.
Demişsiniz ama sonra da ”KORKUT, dakikada 1100 mermi atıyor.” yazmışsınız
Bu matematiğe göre Korkutun mevcut mühimmatı bitirip yeniden doldurulması ve ateşlenmesi toplamda 800 mermi harcayacak ve bir daha doldurulması gerekecek 200 atım daha yaptıktan sonra 1000 mermi atmış olacaktır.
Fakat tüm bunların olması ”1 DAKİKADA^’ imkansız görünüyor.
Dakikada 1100 mermi atıyor yazmışsınız ama böyle yazdığınızda 1 dakika olarak algılanıyor, bu durumda bu bilgi yanlış.
Kardeş namlu çıkış hızına göre konuşmuşlar. Evet dedikleri doğru iki namlu var her biri dakikada 550 adet atabiliyor. 550 x 2 = 1100 Ancak şarjörde 400 adet var buda demek oluyor ki 1100 ÷ 60 = 18.33 adet saniyede yapar. 400 adeti böldünmü bir saniyedeki rakama 21.82 saniye kompile bassan bütün şarjörü tüketiyor. Ben modern warships diye bir oyun var bunun deniz versiyonunu kullanıyorum orada. Onca top içinde hava hedeflerine saldırabilen tek top. Çok iyi bu oyunda ben habere niçin baktım oyunda altı tane atıyor ve sonra 4.30 saniye şarjör doldurmada bekletiyor. Ben gerçek değerlerine bakayım dedim. Mesela palanx da dakikada 6000 mermi atabiliyor ancak şarjörü 1100 civarında mermi içeriyor.
Ben de yazım hatası yapmışım 300 mermi daha doldurup 1100 mermi atışına ulaşmak gerekiyor, yani toplamda +2 kere daha muhimmat dolumu gerekmekte, böylede dakikada 1100 mermi atmak imkansız.
Kubilay Bey burada bahsedilen konu silahın atım hızı. Yani şöyle düşünün bir araçla saatte 90 km hızla gitmeniz demek toplamda 90 km gittiğinizi göstermez. Korkut 400 mermiyi 22 saniyede atar ancak bu atım hızı yine de dakikada 1100 atıma denk gelir.
Biraz hayal gibi olacak ama korkutun uçaksavar sistemi büyük bir insansız hava aracının üzerine monte edilebilir mi. İki adet iha birisi radar ihası olarak takım halinde giderken, 4000 metre uzaklıktaki bir jet uçağının aliminyum gövdesini parçalamak için 35 mm’lik bir mermi bence yeterde artar bile.
Namlu, gönde ve mühimmat ağırlığı böyle bir şeyi mümkün kılmayacaktır. Ancak sungur gibi daha hafif ve uzun menszilli (8 km) bir sistem entegre edilip hava savunması yapılabilir.