Milli Savunma Bakanlığı, TÜBİTAK, Uluslararası Yüksek Teknoloji Laboratuarı ve Bilkent NANOTAM’ın birlikte yürüttüğü “Terahertz Görüntüleme Sistemi” sivil ve askeri bina ve tesislerin girişinde veya içerisinde insan üzerinde elbise altında gizlenen bütün tehlikeli maddeler uzaktan (8-10 m mesafeden) 2 boyutlu olarak tespit edilebilecek. Ar-Ge desteği verilen sistem girişlerde kullanılan x-ray teknolojisine tamamlayıcı alternatif olacak.
Sistem ile 10 metre uzaklıkta 3 santimetre çözünürlükte görüntü alınacak. Bu görüntü ile üzerinde silah, bıçak ve bomba gibi tehlikeli obje taşıyan insanlar güvenli bir uzaklıktan tespit edilecek. Ayrıca savunma sanayi, ulusal güvenlik, havacılık, uzay sanayisinde kullanılan fiber kompozit malzemelerin üretim öncesi kalite kontrolü, biyoloji ve sağlık bilimleri, tahribatsız ölçümlendirme, gıda ve tarımsal ürünlerin kalite kontrolü yapılabilecek. Uyuşturucu ve yasa dışı kimyasal malzemelerin tespiti de 10 metreye kadar yapılabilecek.
Güvenli bir mesafeden görüntü alabilmesi nedeniyle sistemin hamile bayanlar ve çocuklara yönelik de kullanılabilecek.
Tübitak Milimetre Dalga ve Terahertz Teknolojileri
- Milimetre Dalga (mmw) ve Terahertz (THz) Frekanslarında Görüntüleme
- mmw ve THz Frekanslarında Pasif (Anten, Dalga Kılavuzu, Güç Bölücü, Kuplör, vb) ve Aktif Devre Elemanlarının Tasarımı, Cihaz ve Sistem Gerçekleştirme ve Ölçümleri
- Elektromanyetik Malzeme Karakterizasyonu, Araştırma, Ölçüm ve Danışmanlık Hizmetleri
- Radar Kesit Alanı Ölçümü ve İz Azaltımı
- Medikal Görüntüleme Teknikleri
- THz Yüksek Hızlı Kablosuz Haberleşme Linkleri
- Milimetre Dalga (mmw) Radar Teknolojilerinin Geliştirilmesi
- THz Spektroskopi Teknolojileri
Terahertz nedir?
Elektromanyetik spektrumun mikrodalga ile kızıl ötesi bölgenin arasına denk gelen bir aralıkta bulunan yaklaşık kâğıt kalınlığı boyutlarında dalga boyuna sahip ışınımlara terahertz ışınımı deniliyor.
Terahertz teknolojisi algılama, görüntüleme ve yüksek hızlı veri iletimi yetenekleri ile son yılların üzerinde en çok çalışılan araştırma konularından birisi olmuş ve Massachusetts Institute of Technology University tarafından geleceğin insan yaşamını etkileyecek 10 teknolojiden birisi olarak rapor edilmiştir.