Türkiye Uzayı Gördü

SAVUNMA SANAYİİ BAŞKANI PROF. DR. İSMAİL DEMİR:“TÜRKİYE UZAYI GÖRDÜ”

Her alanda artık Türkiye’nin lokomotif sektörü haline gelen savunma sanayiinin en tepesindeki isim Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, M5’i ROKETSAN’da ağırladı. Bu bir ilkti. Çünkü ROKETSAN bir basın organına ilk kez kapılarını açmıştı. Prof. Dr. Demir, ROKETSAN ile ortak yürüttükleri Mikro Uydu Fırlatma Sistemi (MUFS) Geliştirme Projesi kapsamında yapılan testlerde uzay seviyesine çıktığımız bilgisini “Uzayı gördük” ifadesiyle paylaştı.

ROKETSAN ile birlikte yürütülen Mikro Uydu Fırlatma Sis-temleri (MUFS) Geliştirme Projesi’nde yapılan testlerde uzayı gördüklerini ifade eden Prof. Dr. İsmail Demir, “Mikro uydunun fırlatılması için 2025’i hedefliyoruz. İtki sistemleri ile ilgili çok yoğun çalışıyoruz. Hem katı yakıt hem sıvı yakıt hem de hibrit konusunda çalışıyoruz. Uydunun fırlatma, test etme, üretim altyapısı vs. bunların hepsini bir arada edinmiş olacağız” bilgisini paylaştı.

Uydu ile ilgili yeni bir gelişme de olacak, Türkiye bir uydu şirketi sahibi olacak. Alçak yörünge uyduları ile ilgili de bir çalışma var. Orada da belli bir yerdeyiz, işbirliklerimiz var. Bunları Olgunlaşınca açıklayacağız. Mikro uydunun fırlatılması için 2025’i hedefliyoruz.

İtki sistemleri ile ilgili çok yoğun çalışıyoruz. Hem katı yakıt hem sıvı yakıt hem de hibrit konusunda çalışıyoruz. Uydunun fırlatma, test etme, üretim altyapısı vs. bunların hepsini bir arada edinmiş olacağız. Bu, daha ileri aşama, uzay sistemleri fırlatma sistemleri için çok önemli bir test ortamı sağlamış olacak.

Bir taraftan uydu imalatı ile ilgili çalışmalarımız var. Haberleşme, gözetleme uyduları, alçak yörünge-üst yörünge uyduları zinciri devam edecek. O pazarın yılda yüzlerce ürün sattığınız bir pazar olmadığını biliyorsunuz. O açıdan gelecekte alçak yörünge uydularının çok ucuza mal edilip dünyadaki haberleşme ihtiyacının artmasıyla interconnect sistemiyle konuştukça iletişim altyapınız önemli olacak. Bunu da uydularla sağlama çalışmalarımız var. O döneme hazırlıklı olmamız gerekiyor.

İletişim güvenliği çok önemli. Bu durum bizi siber güvenliğe, elektronik-elektromanyetik güvenliğe getiriyor.

M5 dergisinden Mete Yarar’ın “Delta V’de, o hibrit motorlu sistemde, en son testlerde 30 kilometreye ulaşmıştık. Bu seneki testte biraz daha yukarı çıkarılacak. ROKETSAN’da şu anda ulaştığımız menzilden bahsetme şansımız var mı?” sorusuna Savunma Sanayi Başkanı Prof. İsmail Demir şu cevabı verdi;

Şu tabiri kullanabilirim, ROKETSAN’da biz uzayı gördük.

O konuları (menzil) biraz da abartmadan aktarmak gerekiyor. Onun çeşitli parametreleri var. Mesele uzayı gördük geldikse bunun daha da fazlasını yapabilirsin. Ama mesele o değil. Mesele oraya çıktıktan sonra çeşitli parametreleri gerçekleştirebilmek. Biraz da savunma konuları “burada bir sonuç aldık, noktayı koyduk” dedikten sonra açıklanması daha iyi.

Farklı kaynaklardan edinilen bilgilere göre, ROKETSAN, Mikro Uydu Firlatma Sistemi (MUFS) projesi ile, 2018‘de, 130 km irtifaya (uzaya) ulaştı.

Gelecek aylarda yeni testlerin yapılması bekleniyor. Hedef 2025‘te, ~100 kg‘lik uyduları, ~400 km irtifadaki yörüngeye yerleştirebilmek.

One thought on “Türkiye Uzayı Gördü

  1. O zaman balistik füze yaptık demektir.sıra başlık yapma yada bulmada.pakistandan 10 tane alsak sorun kalmaz.kimse bizi test etmeye cesaret edemez o zaman.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir