Siper Uzun Menzilli Milli Hava Savunma Füzesi Başarıyla Ateşlendi

Türk savunma sanayisi tarafından geliştirilen yüksek irtifa uzun menzilli milli hava savunma füzesi Siper’in atış testi Sinop’ta başarıyla yapıldı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Uzun menzilli ve çok katmanlı milli hava savunma sistemimiz Siper‘in geliştirme çalışmalarında bir aşamayı daha başarıyla tamamladık. 2023 yılında envantere almayı planladığımız Siper ile Gökvatanımıza karşı bütün tehditleri en güçlü şekilde bertaraf edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Teste ilişkin paylaştığı videoda değerlendirmelerde bulunan Demir, şunları kaydetti:

“Hava savunma sistemlerimizin yolculuğuna devam ediyoruz. Adım adım olan bu yolculukta çeşitli kademelerdeki sistemlerimizi devreye koyduk ve şu anda daha ileri kademelere doğru olan yolculuğumuzda Siper’e doğru hedeflerimize yürüyoruz. Siper yolculuğumuzun testlerinden birisini daha gerçekleştirdik. Giderek artan menzil ve irtifalarda testlerimiz devam ediyor. Çeşitli mesafelerde ürünler çıkmaya devam edecek. Siper hedefimize geçtiğimiz günde ülkemizde 5-6 çeşit hava savunma sistemimizin devrede olduğunu göreceğiz.”

Siper füzesi, Türkiye’nin katmanlı hava savunma ihtiyacının milli imkânlarla karşılanması açısından büyük önem taşıyor. Bölge hava savunması kapsamında stratejik tesislerin düşman taarruzlarına karşı korunması amacıyla geliştirilen Siper, uzun menzilde ve dağıtık mimaride hava savunması sağlanmasına imkân verecek. Yürütülen çalışmalarla yerli sistemlere katmanlı bir hava savunması oluşturulması amaçlanıyor.

Bu kapsamda 2019 yılında KORKUT sistemlerinin seri üretimi ve 35 mm Modernize Çekili Topların teslimatları gerçekleştirilirken, sonrasında araçtan atılan 4 kilometre irtifa ve 8 kilometre menzile kadar etkili SUNGUR füze sistemi hizmete alındı.

Alçak irtifa hava savunma füze sistemi HİSAR-A+ füzesinin teslimatlarına başlanırken Hisar-O+ füzesinin seri üretimi başladı. HİSAR A+ sisteminin önleme menzili 15 kilometre iken HİSAR O+ sistemininki 25 kilometreyi buluyor. Siper’in ise S-400 ile rekabet edebilir bir seviyede olması amaçlanıyor.

Proje ASELSAN, ROKETSAN ve TÜBİTAK SAGE iş ortaklığı ile yürütülüyor.

SİPER UZUN MENZİLLİ VE ÇOK KATMANLI MİLLİ HAVA SAVUNMA SİSTEMİ

Testi gerçekleştirilen füzenin açık kaynaklarda yazan özellikleri:

  • Menzil: 70>100 km
  • İrtifa: 20+ km
  • Savaş Başlığı: RF Güdüm
  • Hisar-O+’nun booster takılmış hali
  • Envanter: 2023

Kaynak: Anadolu Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir