Milli Gemimizden İlk Defa Milli Füze Atışı Gerçekleştirildi

Milli gemimiz TCG Kınalıada’dan, milli füzemiz olan ATMACA’nın ilk atışı gerçekleştirildi. Roketsan tarafından geliştirilip üretilen, ilk milli deniz seyir füzemiz ATMACA, TCG Kınalıada gemisinden fırlatılarak hedefi başarıyla vurdu.Milli füze ATMACA’nın 2020 ikinci yarısında envantere girmesi hedefleniyor.

Albay (E) Erhan Şensoy anlatımıyla;
Atmaca, kanister olarak adlandırılan atıcısını katı yakıtlı busterin ateşlenmesi ile terk eder. Güdümlü mermiyi belirli bir hıza ve irtifaya çıkartan buster mermiden ayrılarak denize düşer ve jet yakıtıyla çalışan turbojet motor devreye girer. Bu esnada önceden programlandığı şekilde deniz seviyesine çok yakın bir irtifaya inen güdümlü mermi “orta seyir” safhası olarak adlandırılan uçuşuna başlar. Bu safhada sürati ses hızına yakındır (0.85 mach). Daha sonra hedef mesafesine göre aktif arama başlığı devreye girer ve hedefi aramaya başlar. Hedef tespit edildikten sonra hedefe kilitlenir ve “terminal hücum” safhasına geçer. Bu safhada sürat biraz daha artar, deniz sathına biraz daha yakın olacak şekilde (yaklaşık 3-5 metre) manevra yapar.
Kanisterden çıkıştan hedefe vurana kadar merminin yapacağı manevralar ile hedef tespit kriterleri, karıştırıcı tespit kriterleri vb. merminin kontrol bilgisayarında mevcuttur. Ayrıca mermi uçuş yolu boyunca radar altimetresinden aldığı yükseklik bilgilerini, GPS bilgilerini, Atalet seyir sisteminden aldığı bilgileri ve data-linkten gelen hedef mevkii gibi bilgileri sürekli olarak analiz ederek doğru yörüngede uçuşunu gerçekleştirir.

İşte Atmaca’nın sahip olduğu en önemli özellik bu işlevlerin hepsinin yerli yazılımlar/algoritmalar ile yapılmasıdır. Bu algoritmalar/yazılımlar sayesinde arayıcı başlığın tarama prensibi, hedef seçiciliği, sakınma manevralarının uygulanması, çaf-hedef ayırımı, G/M’nin hücum kararını vermesi gibi birçok hayati işlev kendi taktik anlayışımız kapsamında yerine getirilir. Halihazırda sahip olunan yabancı menşeili silah ve sistemlerde maalesef “birilerinin” yazdığı ve belirlediği algoritmalar çerçevesinde o silahı veya sistemi kullanabiliyoruz.

https://twitter.com/IsmailDemirSSB/status/1191272558227795968

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir