KARGI Anti-Radyasyon Taarruzi İHA Sistemi LENTATEK firması tarafından ASELSAN, TÜBİTAK SAGE, TEI iş birliği ve desteği ile yerli ve milli imkânlarla üretilen gezici mühimmat veya dolanan mühimmat olarak adlandırılmaktadır. Kargı, özellikle radar sistemlerinin tespiti ve imhası için tasarlanmıştır. Düşman hava savunmasını bastırmak (SEAD) ve düşman hava savunmasının imhası (DEAD) amacıyla optimize edilen Kargı, yüksek patlayıcı savaş başlığı ile kritik ve stratejik hedeflere karşı kamikaze drone olarak kullanılabilmektedir.
Kargı Anti-Radyasyon İHA üzerinde kullanılan RF pasif arayıcı başlık, harp başlığı, uçuş motoru, kalkış roket motoru, haberleşme link sistemi, pervane ve yakıt tankı gibi alt sistemleri tamamen yerli olarak geliştirilmiştir.
Kargı Gezici mühimmatında yurtiçi imkanlar kullanılarak TEI tarafından geliştirilen iki zamanlı boksör tipi benzinli TEI-PG50 motoru kullanılmıştır. TEI-PG50 motoru, 19 kg ağırlığında, azami 50 (±2) HP güç üretebilmekte ve 30.000 ft yüksekliğe kadar görev yapabilmektedir. TEI Genel Müdürü Mahmut Akşit TEI-PG50 motorunun 700-800 km menzile ulaşabildiğini açıklamıştır.
İlk başarılı uçuşunu 2018 yılında gerçekleştiren KARGI bu güne kadar 15 başarılı atış gerçekleştirmiştir
KARGI Anti-Radyasyon İHA Nasıl Çalışır?
Kargı Taarruzi İHA Sistemi de muadil sistemlerde olduğu gibi bir kanister içinde muhafaza edilir. İHA üzerinde bulunan harici roket motoruyla belirli bir irtifaya doğru fırlatılır. Belirlenen irtifaya ulaşan İHA roket motorunu atarak üzerinde bulunan kendi motorunu (TEI-PG50) çalıştırarak görevini icra etmeye başlar. Gezici mühimmat otonom olarak görev bölgesine ulaştığında çevredeki şüpheli radar sinyallerini tespit eder ve bünyesinde barındırdığı diğer sinyallerle kıyaslayarak dost düşman ayrımı yapar. Tespit edilen sinyal bir düşman unsuruna aitse operatör onayı ardından saldırı durumuna geçilir ve hedefe doğru dalışa geçer. Dalış anında hava aracının uçuş istikrarı bozulmaması için ‘Side Force Panel’ adı verilen iki panel yuvalarından çıkarak açılır ve yüksek hızda istikrarlı bir uçuşla hedefine yaklaşan KARGI azami imha etkisi için hedefin birkaç metre üzerinde harp başlığını patlatır. Eğer düşman radar RF yayını keserse KARGI tekrar yükselir ve devriye alanı üzerinde otonom uçuşuna devam eder. (Yararlanılan Kaynak: İbrahim Sünnetci)
Harpy ve Harop tipi dolanan mühimmatlarla benzer özelliklere sahip olması beklenen KARGI Gezici Mühimmatının teknik detayları;
- Motor: 50hp benzinli
- Havada Kalış: 6+ saat
- Azami irtifa: 16.000+ feet
- Ağırlık: 180-200kg
- Azami Menzil: 700-800 km
- İletişim: SatCom
- Haberleşme: Çift Yönlü Veri Bağı
- Model: RF Arayıcı Başlıklı ve EO/IR Kameralı
Kargının seri üretime geçme izini niçin bu kadar geciktiriliyor??umarım sonu karayel gibi olmaz