ASELSAN Radar ve Elektronik Harp Sistemleri Sektör Başkanlığı tarafından geliştirilen KALKAN-II, orta irtifa hava hedeflerinin 3 boyutta doğru ve hızlı tespit ve teşhisini yapan bir arama ve takip radarıdır. KALKAN-II, Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı Hava Savunma Erken İkaz Komuta Kontrol Sistemi (HERİKKS)’nin ve Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (HİSAR-O)’nin ana arama radarı olarak kullanılmaktadır.
Çok huzmeli ve faz dizili elektronik taramalı anteni ile liman, üs, fabrika ve benzeri kritik bölgeleri koruma uygulamaları için kendi başına veya komuta kontrol sistemleri ile kullanıma uygun yapıdadır.
Sistem, araç ve sensör grubundan oluşmaktadır. Sensör grubu römork üzerine monteli olup, araç ile çekilerek harekat bölgesine intikali gerçekleşmektedir. Operatör, araç içerisinde veya uzak komuta özelliği sayesinde araçtan ve sensörden uzakta çalışmasını sürdürebilmektedir.
2003 yılında başlayan ve daha sonra KALKAN Radarı adını alan bu ilk faz dizili antene sahip radar sistemi, ASELSAN ve ülkemiz açısından önemli bir kilometre taşı oldu. Bu projede ASELSAN ile birlikte ODTÜ, Bilkent Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve yurt içi çözüm ortaklarımızla tasarım ve üretime yönelik birikim ve altyapı kazanımı sağlandı.
Kazanılan altyapılar arasında, anten üretimleri için vakum sinterleme, anten ölçümleri için yakın alan yankısız ölçüm odası, radar hedef ortam simülatörü bulunuyor. 2008 yılında ilk sistemin testlerden başarı ile geçmesinin ardından sanayimize güven arttı ve ülkemizin radar ihtiyaçlarının millî imkânlarla sağlanabileceği görüldü. 13 adet KALKAN Radarı üretilerek teslim edildi. 21 adet sistemin üretimi devam ediyor. KALKAN Radarı aynı zamanda HİSAR-O Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sisteminin arama radarı olarak seçildi
Uygulamalar
- Liman, Askeri üs, fabrika ve benzeri kritik bölgelerin hava savunması
- Kendi başına veya Komuta Kontrol Sistemlerine telsiz/telli bağlantı ile entegre
- Hava Savunma Füze Sistemlerine telsiz/telli bağlantı ile entegre edilebilir yapı
Genel Özellikler
- 3 boyutta hedef tespit ve takip
- Karıştırıcı yönü belirleme
- Hedeflerin sınıflandırılması
- Çoklu hedef takibi
- Uçaklar, Helikopterler, İnsansız Hava Araçları, Seyir Füzelerinin tespit ve takibi
- Hedef teşhisi (IFF Mod5)
- Komuta Kontrol Sistemleriyle çalışma
- Farklı platformlara entegre edilebilir modüler tasarım
- 20 dakika kurulum süresi
- Entegre GPS ve Otomatik Kuzey Bulucu
Teknik Özellikler
- Gönderme Frekansı : X-Bant
- Yanca Kapsama : 360°
- Hedef takip kapasitesi : >60
- Etkinlik Menzili : >120 km
- Yükseliş Kapsaması : -10° / +55°
Hava Savunma Radarlarının bazı özellikleri aşağıdaki şekilde özetlenebilir:
Arama radarlarında ana fonksiyonların başında hacim arama fonksiyonu geliyor. Belirli bir menzil ve irtifa bölgesinde gerçekleştirilen hacim arama sırasında tespit edilen hedef takibe alınırken otomatik hedef sınıflandırma ve entegre IFF ile hedef teşhisi gerçekleştiriliyor. Uzun menzilli arama radarlarına Balistik Füze tespit ve takip özelliği de kazandırılıyor.
Arama radarlarının etkinlik bölgelerindeki hava resmini sürekli oluşturmaları gerektiğinden, bu radarlar çoklu hedef takibi özelliğine sahip oluyor.
Kısa ve orta menzilli arama radarlarında, tehditler yüksek manevralı hareketle yakından taarruz ettiğinden uzun menzilli radarlara göre daha yüksek hedef takip performansı gerekiyor; bunun için daha yüksek anten dönüş hızı ve hedef konum doğruluğu sağlamaları gerekiyor.
adarların gözetleme menzili ile takip edilebilen hedef manevrası arasında ters bağlantı bulunuyor. Yüksek manevralı hedefin takibi için yüksek anten dönüş hızına, daha uzun menzilde gözetleme için daha düşük anten dönüş hızına ihtiyaç oluyor. Bu doğal ilişki sebebiyle orta-uzun menzilli radarlarda farklı anten dönüş hızlarına ve menzil değerlerine sahip menzil modları bulunuyor.
Kısa menzilli arama radarlarının yakın bölge etkinliği sebebiyle yükseliş kapsaması uzun menzilli radarlara göre daha geniş oluyor.
Kısa ve orta menzilli arama radarlarının oluşturduğu hedef konum doğruluğu, genellikle akıllı füzelerin güdümü için yeterli olduğundan çoklu hedef takibi sırasında çoklu füze angajmanı yapmak mümkün oluyor.
Atış Kontrol Radarları, silahların gerektirdiği yüksek hedef doğruluğuna sahip oldukları için arama radarlarının tespit ettiği tehditlere yönlendirilerek silahın hedefe kilitlenmesini sağlıyor; füzelerin güdümü için gerekli güdüm/aydınlatma özelliğini bünyesinde bulundurabiliyor.
Çok Fonksiyonlu Radarlar, arama ve atış kontrol radarlarındaki tüm kritik fonksiyonları gerçek zamanlı şekilde bir arada ve daha yüksek performansla gerçekleştirerek bağlı bulunduğu Hava Savunma Sisteminin çoklu angajman yapabilmesini sağlıyor.