Teknolojinin ve teknolojiye dayalı sanayilerin gelişimi açısından önemli bir rol üstlenecek olan Türkiye’nin ticari anlamdaki ilk çip fabrikası, ilk üretimini ASELSAN için yapacak.
Bilkent Üniversitesi ve ASELSAN’ın ortaklığında kurulan ve savunma, uzay, haberleşme, enerji sektörlerinin ihtiyaç duyduğu yüksek teknoloji ürünlerinin üretileceği çip fabrikası geçen yıl faaliyete geçti.
Yaklaşık 30 milyon dolarlık yatırımla kurulan ASELSAN Bilkent Mikro Nano Teknolojileri Sanayi ve Ticaret AŞ’de (AB Mikro Nano), özellikle III-V yarı-iletken ve benzeri teknolojik malzemeleri içeren mikro ve nano boyutlu aygıtların üretiminin gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
Fabrika, faaliyete geçmesinin ardından ilk sözleşmesini de imzaladı. Buna göre, ASELSAN için galyum nitrür (GaN) transistörlerin/entegre devrelerin üretimi gerçekleştirilecek.
Üniversite-sanayi iş birliği açısından örnek bir proje olan çip fabrikası ile üniversitede geliştirilen teknolojinin ticarileşmesi sağlanıyor. ABD’de sayıları on binleri bulan bu tür yüksek teknoloji şirketleri, Türkiye’nin kalkınması açısından da büyük önem taşıyor.
Türkiye’nin satın aldığı, bazen istese bile temin edemediği çiplerin çok daha gelişmişleri bu tesiste üretilebilecek. Fabrikada üretilecek nanoteknoloji temelli ürünler ihraç da edilebilecek.
Türkiye, bu tesiste üretilecek galyum nitrür temelli çipler sayesinde savunma radarı, elektronik harp, güç elektroniği, uzay teknolojileri, elektrik iletim altyapısı, elektrikli araba, havacılık, yüksek hızlı tren ve 5G cep telefonu sistemleri eşi stratejik teknolojiler üretebilen dünyanın sayılı ülkeleri arasına girecek.
Galyum nitrür üstün özellikleriyle bu alanda kullanılan diğer ürünlerden ayrılıyor. Galyum nitrür pazarının gelecek 10 yılda hızla büyümesi ve bu alandaki faaliyetlerin önemli ekonomik getirileri beraberinde getirmesi bekleniyor.
Kaynak : http://aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/turkiyenin-ilk-ticari-cipleri-aselsana-uretilecek/776058
Merhabalar
Mehmet TAPAN. Mesleğim Harita Mühendisi. İstanbul Teknik Üniveristesi 2013 mezunu olup Malatya TCDD 5. bölge Müdürlüğünde sözleşmeli olarak Özel sektirde de ayrıca Harita Mühendislik Hizmetlerini sunan Hizmet sektöründe temsilen bir işletme sahibiyim. Zaman içerisinde gerek meslek hayatımda olmak üzere bir çok teknolojik yatırımları irdeleyen çalışmaları istesem de imkanlar nedeni ile bir çözüme kavuşturamamış olup proje safhasında kalmıştır. Günümüz imkanları ve Teknolojinin getirdiği imkanlar doğrultusunda ülkemiz gençliği ve teknolojisi açısından çip üretimi ile alakalı Malatya İnönü Üniversitesi ve Teknokent imkanları doğrultusunda Ülkemiz yararına olacak Çip üretimi yapmak istiyoruz. Bununla alakalı ekonomik desteğin sağlanması, bu hususta gençliğe de ön ayak olacak bu çalışmanın desteklenmesini talep ediyorum. kabul edilmesi halinde iletişim kurmak istiyorum. Saygılarımla.
Merhaba
Sitemizin kamu kurum ve kuruluşlarla bağlantısı bulunmamaktadır. Yatırım destekleri için aşağıdaki siteler üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
https://www.yatirimadestek.gov.tr/
https://www.kosgeb.gov.tr/
Verdiğiniz bilgilerin doğruluğunu kim kontrol ediyorsa onu işten çıkartın. Yazıda GalyumNitrat maddesinin adı geçiyor. Ama Sembolik olarak GaN yazmışsınız. Bu iki bileşiğin kimyasal ve fiziksel özellikleri, kullanım alanları birbirlerinden çok çok farklı. Galyum Nitrat “Ga(NO3)3” Kanser hastalarında bazı problemlerin düzeltilmesi için ilaç olarak kullanılan bir maddedir. Galyum Nitrür “GaN” ise yarı iletken özellikleri olan bir malzemedir. Ve elektronik sanayiinde hemen hemen her alanda kullanılan Silisyumun rakibi olan bir malzemedir. İnsanlara doğru bilgi verin. Böyle hatalar yapıyorsanız yaptığınız diğer haberlerin içeriğinde kimbilir ne hatalar vardır. Verdiğiniz bilgileri şüpheli olarak mı değerlendirelim.
Öncelikle paylaşılan haber Anadolu Ajansından alıntıdır. İçerik olarak ekleme yapılmamıştır. Vermiş olduğunuz bilgiler doğrudur. Sanırım “Gallium Nitride” kelimesini Türkçeye çevirirken “Galyum Nitrat” olarak çevrilmiş ve bir hata yapılmış. Teşekkürler.
Eleştirimi yayınlamadığınızı görüyorum. Bu eleştiriyi sileceğinizi zaten biliyordum. Sitenizde yayınladığınız hiçbir bilgi güvenilir değil. Başka yerlerden onaya ihtiyacı var. Doğru olsa dahi onaylanmalı. Eleştirimi silmeniz kendinize ne kadar güvendiğinizi gösteriyor. Aferin sizlere. Bu yolda devam edin.
Ayhan Bey,
Bizlerde her gün veri girişi yapmak ve yorumculara yanıtlar vermek istiyoruz ancak iş yoğunluğundan buna her zaman fırsat bulamıyoruz. Olumlu veya olumsuz (hakaret içerenler hariç) tüm yorumları yayınlıyor, elimizden geldiğince cevapta vermeye çalışıyoruz. Belki de olaylara önyargıyla yaklaşmayı bırakmalısınız.