Denizaltıların Torpido Kovan Bölümü Yerlileştirildi

Türkiye’de İlk Kez Denizaltıların Torpido Kovan Bölümü Yerlileştirildi

Dünyada sayılı ülkelerin üretimini yapabildiği, denizaltı torpido kovanlarının yer aldığı baş kısım Section 50’yi, ilk kez Türkiye’de üreterek, tarihi bir başarıya imza attık.

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan Yeni Tip Denizaltı Projesi’nde (YTDP) kritik bir aşamayı daha tamamladık. Denizaltı torpido kovanlarının yer aldığı baş kısım (Section 50), ilk kez Türkiye’de, yerli ve milli imkanlarla, STM mühendisliği ve koordinasyonunda, Gürdesan Tersanesi’nde üretildi. Reis sınıfı denizaltılar için üretilen ilk Section 50’yi, Yalova’da bulunan Gürdesan Tersanesi’nden, deniz yolu ile Gölcük Tersane Komutanlığı’na bugün (13 Eylül 2021) teslim ettik. Milli imkanlarla üretilen ve teslim edilen ilk Section 50, YTDP’nin 3. denizaltısı TCG MURATREİS’e entegre edilecek.

Türkiye’de İlk Kez Denizaltıların Torpido Kovan Bölümünü Yerlileştirildi

Mart 2022’ye kadar 3 adet Section 50 daha teslim edilecek

İlk teslimatı yapılan 3. gemi Section 50’nin üretimi 2018 yılında start aldı. Türkiye’nin askeri denizcilik alanında lider mühendislik şirketi STM’nin koordinasyonunda, söz konusu mukavim teknenin, nozul delikleri işlendi, kovan kaynakları yapıldı. Boya ve montaj işlemlerinin ardından Section 50, büyük başarı ile kabul testlerini çok kısa bir sürede, sıfır hata ile tamamladı. Projedeki 4, 5 ve 6. denizaltıların Section 50 bölümü ise Mart 2022’ye kadar teslim edilecek.

8 adet güdümlü mermi atacak

Türk Donanması’nın en modern denizaltı platformu olacak Reis sınıfı denizaltıların, en kritik bölümü olan Section 50, denizaltı ana silahlarını ve güdümlü mermilerin atılmasını sağlayan sistemleri içinde barındırıyor. Üretilen Section 50 sayesinde Reis Sınıfı Denizaltılar, 8 adet 533mm’lik torpido kovanı ile silahlandırılıyor. Proje kapsamında 2022 yılından itibaren, 6 adet Reis Sınıfı Denizaltı’nın teslimatına başlanacak. İlk iki denizaltının, torpido kovanlarının yer aldığı bölüm, projenin ana yüklencisi Alman ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) tarafından üretildi. 3, 4, 5 ve 6. denizaltılarda yer alacak Section 50 bölümü ise Türkiye’de ilk kez STM ana alt yüklenciliğinde, Gürdesan Tersanesi’nde üretiliyor.

Türkiye’de İlk Kez Denizaltıların Torpido Kovan Bölümünü Yerlileştirildi

“Milli denizaltı üretimine giden yolda önemli tecrübe kazanımı”

Açıklamada konuşmasına yer verilen Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “Türk donanmasının en modern denizaltı platformu olacak, Yeni Tip Denizaltı Projesi’nde (Reis Sınıfı Denizaltılar), kritik bir aşamayı daha başarıyla tamamladık. Denizaltıların en kritik bölümü olan, torpido kovanlarının yer aldığı baş kısım Section 50’nin üretimini, ilk kez ülkemizde gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Torpido kovanlarının yer aldığı baş kısmın yerlileştirilmesi, Milli Denizaltı Projesi’ne giden yolda, önemli bir tecrübe kazanımı oldu.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir