Altay Tankının Seri Üretim Sözleşmesi İmzalandı

Altay tankının seri üretim sözleşmesi, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile BMC şirketi arasında imzalandı. SSB’de gerçekleştirilen törene Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK),  Ana yüklenici firma BMC ve alt yüklenici firmalar ASELSAN, ROKETSAN, MKEK savunma sanayi firması başta olmak üzere birçok kamu ve özel sektör temsilcisi törene katıldı.

ALTAY TANKI İMZA TÖRENİ

Projede, 250 Altay ana muharebe tankının seri üretimi planlanıyor. İmzalanan sözleşme, ömür devri lojistik desteğini, Tank Sistemleri Teknoloji Merkezi (TSTM) kurulumunu ve işletilmesini de kapsıyor. İlk Altay tankı, 18. ayda üretip, geliştirilip testlerine başlayacağı öngörülüyor. Sonrasında 40 adet Altay T1 tankının teslimat süreci 24. aydan, 210 adet Altay T2 tankının teslimat süreci 49. aydan itibaren başlayarak gerçekleştirilecek.

Sözleşme kapsamında ayrıca bir adet insansız kuleli Altay tankının tasarlanması, geliştirilmesi ve üretimi gerçekleştirilecek. Altay tankı 120 milimetrelik tank topu, modern atış kontrol sistemi, geliştirilmiş beka yeteneği, lazer güdümlü tank topu ateşleme yeteneği gibi birçok teknik özelliğe de sahip olacak.

İsmail Demir, törende yaptığı konuşmada, Altay tankının Türkiye’nin savunma sanayisinin gelişmesinde kilometre taşı projeler arasında olduğunu söyledi.

Demir, “Sözleşme, tarafların kendilerini maksimum ölçüde optimize ederek, maliyet etkin bir tank ortaya çıkarmak üzere yaptıkları çalışmanın sonucu oldu.” diye konuştu.

Demir, prototipteki teknolojik unsurları tanka entegre ederken yeni teknolojilerin eklemesine de destek vereceklerini vurgulayarak, “Tankımızın en modern teknolojiyle donatılmış olması için elimizden geleni yapacağız.” ifadesini kullandı.

ALTAY TANKI SERİ ÜRETİM PROJESİ KONFİGÜRASYON GELİŞİMİ

BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak da proje değerlendirme aşamasında ciddi sınavlardan geçtiklerini belirterek, “Türk girişimciler olarak biz dünyanın en iyi tankını üreteceğiz. Yüzde 100 yerli ve milli tank olacak. Rabbim bizi mahcup etmesin. Bu işi mutlaka başaracağız.” diye konuştu.

İmza töreninde konuşan BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, bu işe talip olurken, uluslararası tecrübesi ve şöhreti olan uluslararası firmayla ortaklık kurduklarını belirterek, şunları söyledi: “Beraber üstleniriz, diye ortaklık kurmuştuk; fakat süreç içerisinde gördük ki başkanlığımız ve Türk Silahlı Kuvvetleri bizden yüzde 100 yerli bir tank istiyorlar. Saygıdeğer Yavuz paşam bir sohbetimizde “Bak Ethem, öyle bir tank yapın isterse tahtadan olsun ama yüzde 100’ü bizim olsun”’ demişti. Ben de o zaman demiştim ki “Paşam öyle bir iddia ile geldik ki hiç merak etmeyin, Türk girişimcileri temsilen biz dünyanın en iyi tankını üreteceğiz. Buna inanıyoruz, performansı dünyada bir numaralı olan bir tank üreteceğiz. Sizin direktifiniz doğrultusunda yüzde 100’ü yerli ve milli bir tank olacak bu”. Bu bakış açısından dolayı başkanlığımızın da yönlendirmesiyle biz o ortaklığı bozduk. Onlar danışman olarak bize hizmet verecekler, parasıyla. Onlarında zaten çekilme sebepleri şuydu. Ya bu proje çok karlı değil. Biz de dedik ki onlara ‘Bizim burada derdimiz kar değil bizim burada derdimiz başka’. Bırakın buradan kar etmeyi 40 yılda ortağımla ürettiğimiz bütün serveti harcamak pahasına biz bu yükün altına gireceğiz.”

ALTAY TANKI SERİ ÜRETİM PROJESİ

Altay tankının seri üretim projesi hedefleri kapsamında:

Seri üretim hattının kurulması,
250 adet ALTAY’ın üretilmesi,
Güç Grubu Platformu üretilmesi,
İnsansız Kuleli Altay tasarımı, geliştirilmesi ve üretilmesi,
Ürünlerin ömür devri lojistik desteğinin sağlanmasını,
Tank Sistemleri Teknoloji Merkezi’nin kurulumu ve işletilmesini içermektedir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir