SUNGUR Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi

SUNGUR Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterinde bulunan Stinger (FIM-92B/C) MANPADS füzelerinin yerini alması amacıyla ROKETSAN tarafından milli imkânlarla geliştirilen yerli Portatif Hava Savunma Sistemi (PORSAV Milli MANPADS) ve SUNGUR Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi, atışlı testleri başarıyla gerçekleştirdi. Türkiye’nin kademeli hava savunma sistemleri ailesinin en yeni üyesi SUNGUR’un envantere girmeye hazır olduğu duyuruldu.

PORSAV Milli MANPADS Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi geliştirilme çalışmalarına 2013 yılında başlanmış olup, teslimatların 2020 sonlarına doğru başlanması ve 2022’ye kadar tamamlanması beklenmektedir.

PORSAV MİLLİ MANPADS

SUNGUR, portatif özelliğiyle çeşitli kara, hava, deniz platformlarına entegre edilerek kullanılabilecek. Gece ve gündüz her türlü koşulunda kullanılabilen SUNGUR, 360 derece atış kabiliyetinin yanı sıra hedef tespit, teşhis, tanımlama ve takip kabiliyetine sahip.

SUNGUR LANÇERİ VE PORSAV MİLLİ MANPADS

Seyir füzelerine, insansız hava araçlarına, alçaktan uçan sabit kanatlı uçaklara ve helikopterlere karşı kara birlikleri için kısa menzilli hava savunma koruması sağlayan SUNGUR mobil alçak irtifa hava savunma sistemi, yerden havaya ateşlenen PORSAV Milli MANPADS ile donatılmıştır.

BMC’nin VURAN 4×4 Zırhlı Aracının üzerine monte edilmiş SUNGUR

BMC’nin VURAN 4×4 Zırhlı Aracının üzerine monte edilmiş 360 derece dönebilen (füzenin, araç hareketinden bağımsız olarak hedefe nişan alabilmesi için) uzaktan komutalı stabilize kaide üzerinde kullanılmaktadır. Elektronik olarak kontrol edilen tarette, her biri atışa hazır 2 adet IIR güdümlü ateşle-ve-unut tipte PORSAV füzesi yüklü 2 tane lançer bulunmaktadır ve ayrıca hedef tespiti ve takibi için bir adet Star SAFIRE 380 HLD FLIR Sistemi ile donatılmıştır.

SUNGUR Portatif Hava Savunma Sistemi Lançeri

SUNGUR, hava unsurlarına karşı etkinliği ve yüksek manevra kabiliyeti, yüksek hedef isabet yeteneği ve karşı tedbir özelliği, titanyum harp başlığı, hedefin uzun menzilden görüntülenmesini sağlayan nişangahıyla kendi sınıfının önünde bir sistem.

KOMUTA KONTROL ÜNİTESİ

SUNGUR VE PORSAV SİSTEMİNİN ÖZELLİKLERİ:

  • Hareketli Atış Yeteneği
  • Gece-Gündüz Hedef Tespit, Teşhis, Tanımlama, Takip
  • 360 Derece Atış Kabiliyeti
  • Yüksek Manevra Kabiliyeti
  • Yüksek Hedef İsabet Yeteneği
  • Karşı Tedbir Özelliği
  • Titanyum Harp Başlığı
  • Hedefin Uzun Menzilden Görüntülenmesini Sağlayan Nişangahı
  • 4 km+ İrtifa
  • 8 km Menzil

Kaynaklar:
Defenceturkey/İbrahim Sünnetçi
MSI

Son Gelişmeler;

Sungur Hava Savunma Sistemi, azami menzil ve irtifada harek halindeki yüksek hızlı jet motorlu insansız hedefe karşı yaptığı başarılı test atışıyla katmanlı hava savunmasındaki (alçak irtifa) rolünü sağlamlaştırdı.
ROKETSAN tarafından geliştirilen SUNGUR Hava Savunma Sistemi portatif özelliğiyle kara, hava, deniz platformlarına entegre edilebilecek. Seri üretim faaliyetlerine başlandı. (2021)

SUNGUR HAVA SAVUNMA FÜZE SİSTEMİ (IDEF21)
SUNGUR HAVA SAVUNMA FÜZE SİSTEMİ (IDEF21)
SUNGUR HAVA SAVUNMA FÜZE SİSTEMİ (IDEF21)

Sungur füzesinin, Deniz platformlarında kullanılmak üzere Roketsan tarafından geliştirilecek LEVENT Yakın Hava Savunma Füze Sisteminde de kullanılması planlanmaktadır. Ayrıca Sungur füzesinin daha gelişmiş ve büyük versiyonlarının ortaya çıkması da beklenmektedir.

SUNGUR HAVA SAVUNMA FÜZE SİSTEMİ (IDEF21)
SUNGUR HAVA SAVUNMA FÜZE SİSTEMİ (IDEF21)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir