Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve TÜRKSAT A.Ş.’nin mali desteği, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY)’nün ana yükleniciliği, TUSAŞ, ASELSAN, CTech ve üniversitelerin desteğiyle, 2014 yılı sonunda başlatılan projede tasarım aşamasının sonuna yaklaşıldı. TUSAŞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezinde yapımı devam eden Türkiye’nin ilk milli ve yerli uydusu TÜRKSAT 6A’nın %47’si tamamlanarak test aşamasına gelinmiştir. Uydunun 2021 yılında tamamlanarak fırlatılması planlanmaktadır.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan USET’in kuruluş aşamasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’ın desteğinin önemli olduğunu vurgulayarak “O zaman da birileri, ‘USET’i boşuna, laf olsun diye yapıyorlar, kendilerini eğlendiriyorlar’ derken, memnuniyetle görüyoruz ki bugün uydumuz test aşamasına geldi. USET, Avrupa’daki en modern test merkezi. Böyle bir merkezde de uydumuzu test edebilecek hale geldik.” ifadesini kullandı.
Türkiye’nin uzayda hem kendisinin hem de bölgenin ihtiyacını görecek şekilde yer aldığına işaret eden Arslan, uzaydaki yörünge haklarını kaybetmemek ve ileriye taşımak adına TÜRKSAT 5A ve 5B uydularına yönelik çalışmaları başlattıklarını kaydetti.
Arslan, TÜRKSAT 5A uydusunu 2020’de, TÜRKSAT 5B uydusunu da 2021’de yörüngelerine fırlatacaklarını, TÜRKSAT 6A’yı da 2020 sonunda bitirerek 2021’de uzaya göndereceklerini bildirdi.
Böylece Türkiye’nin yeni Ku frekansına sahip dünyanın 5 ülkesinden biri olacağını anlatan Arslan, bunun önemine işaret etti.