Milli Muharip Uçak (MMU)

TUSAŞ/TAI Milli Muharip Uçak (MMU)

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ihtiyaçlarını karşılamak üzere başlatılan Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi ile Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan ve 2030’lu yıllardan itibaren kademeli olarak devreden çıkartılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alabilecek yurt içi imkân ve kabiliyetler ile özgün olarak tasarlanan modern uçakların üretilmesi amaçlanmaktadır.

Proje’de yeni nesil bir uçakta olması gereken düşük görünürlük, dâhili silah istasyonu, ses üstü seyir, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu vb. teknoloji alanlarındaki çalışmaların sonucunda Türkiye, dünyada ABD, Rusya ve Çin’den sonra 5. nesil bir muharip uçağı üretebilecek alt yapı ve teknolojiye sahip ülkeler arasında girecektir.

Milli Muharip Uçağının, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterine girmesi planlanan F-35A uçakları ile birlikte görev yapması ve üretilecek uçakların 2070’lere kadar Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alması öngörülmektedir.

Kavramsal tasarım çalışmaları 29 Eylük 2013′ te tamamlandı. Ana Sözleşme, SSM ile 05 Ağustos 2016 tarihi ile imzalanmış olup, başta Ana Yüklenici TUSAŞ olmak üzere, Proje kapsamında görev alan tüm paydaşlar birlikte çalışmalarını artırılarak sürdürülmektedir. TUSAŞ ile BAE Systems (İngiltere) arasında Milli Muharip Uçak geliştirmesine yönelik Ana İlkeler Sözleşmesi (Heads of Agreement) 28 Ocak 2017 tarihinde, Anlaşma Tutanağı 10 Mayıs 2017’de imzalanmıştır. TUSAŞ ve BAE Systems arasındaki İşbirliği Anlaşması 25 Ağustos 2017 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girmiştir.

İmzalanan Ana Sözleşme, geliştirme ve üretim sürecinin bir parçası olan ön tasarım aşamasını kapsamaktadır. Söz konusu dönem içinde hava aracının geliştirilmesi, mühendislik, teknoloji, test altyapılarının ve sertifikasyon süreçlerinin geliştirilmesi, muharip uçak tasarımına yönelik kabiliyet kazanılmasını amaçlamaktadır.

TUSAŞ/TAI Milli Muharip Uçak (MMU)

Ön tasarım aşaması sonunda ise Projenin takip eden dönem ve aşamaları için kesintisiz bir geçiş öngörülmektedir.

Milli Muharip Uçak (MMU) için ihtiyaç duyulan kritik görev sistemlerinin milli olarak geliştirilmesi ve projenin ilerleyen süreçlerinde uygun aşamalarda tam harekât yeteneği kazanacak şekilde entegre edilmesi de hedeflenmektedir.

Milli Muharip Uçak / MMU’da kullanılacak motor için hazır motorların performans isterlerine etkisi ile aday firmaların özgün veya geliştirme motorlar için çözümleri incelenmektedir. Aday motor firmalarından alınan bilgiler ve yapılan performans analizleriyle Hv.K.K.lığı harekât isterlerini karşılayabilmek amacıyla çift motorlu bir MMU konfigürasyonu belirlenmiştir.

2023 yılında hangardan çıkacak olan uçağın ilk uçuşu 2025 yılında yapılacak olup, 2028 yılında Türk Hava Kuvvetlerine teslim edilecek.

Muharip Uçak Genel Özellikler:

  • Sensör Füzyonu
  • Artırılmış Durumsal Farkındalık
  • Düşük görünürlük
  • Dahili Silah İstasyonu
  • Yüksek Manevra kabiliyeti

Operasyonel Kabiliyetler

  • Çoklu rol & Değişken rol
  • Hava Hakimiyeti
  • Görünen Menzil Ötesi
  • Görünen Menzil İçinde
  • Her Görev İçin Tek Uçak
  • Eşsiz Kabiliyet
  • Filo Etkinliği
  • Sürekli İyileşme

Aviyonik ve Sensörler

  • Tümleşik Radyo Frekans Sistemi (Aktif Elektronik Taramalı Anten, Eletronik Harp)
  • İleri Seyrüsefer Özellikleri (Tümleşik Haberleşme Seyrüsefer Bilgisistemleri)
  • Tümleşik Elektro Optik Sistemler (Kızılötesi Arama ve İzleme, Elektro Optik Hedef Bulma Sistemi)- HMI İleri Kokpit / İnsan Makine Arayüzü
MMU Teknik Özellikler: 
Motor İtiş Gücü> 2 x 29,000 lb
Tavan irtifası> 55,000 ft
Azami Hız1.8 Mach
Azami Menzil> 600 NM (1.112 km)
Azami Kalkış Ağırlığı> 60,000 lb
Uzunluğu21 mt (69 ft)
Kanat Açıklığı14 mt (45 ft)
Yükseklik6 mt (20 ft)

 

TUSAŞ/TAI Milli Muharip Uçak (MMU)
MİLLİ MUHARİP UÇAK – MMU
Milli Muharip Uçağı (MMU)
Milli Muharip Uçağı (TF-X)
MİLLİ MUHARİP UÇAK MMU
MİLLİ MUHARİP UÇAK MMU
MİLLİ MUHARİP UÇAK MMU

2 thoughts on “Milli Muharip Uçak (MMU)

  1. Turbo fan yanında birde özelleştirilmiş turbojet versiyonu görmek istiyoruz güç ağırlık oranı mig 31 den yüksek bir interceptor muz olsun. 15 dakikada buraya yetişemez diyecek ülke kalmasın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir