Türkiye’nin uzun menzilli balistik füzelere ve havadan gelecek tehditlere karşı ” Uzun Menzilli Yüksek İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi” olan Hisar-U projesine başlandı.
Hisar-U Hava Savunma Sistemi 8×8 taşıyıcı araç ile taşınacaktır. Taşıyıcı aracın Man firmasından olması planlanmaktadır. Rf yani aktif radar güdümlü başlığına sahip olacak ve hedeflerini başarılı vurma oranı yüksek olarak imha edecektir.
Hisar-U için radar geliştirme çalışmaları Aselsan tarafından yürütülmektedir. Radar olarak iki alternatif oluşmuştur.
Birincisi 600 km Uzun Menzilli ve Kara Konuşlu Hava Savunma Radarı olabileceğini ifade etmişlerdir.
İkinci alternatif radar ise şu an Tf-2000 Hava Savunma Fırkateyni içi geliştirilmekte olan ÇAFRAD (Çok Amaçlı Faz Dizinli Radar) dır. ÇAFRAD ise 1000+ hedefi takip etme özelliğine sahip olup 450+ km menzile sahiptir. Kara konuşlu çeşidinin geliştirilerek Hisar-U Uzun Menzilli Hava Savunma Sisteminde kullanılması planlanmaktadır.


Hisar-U Hava Savunma Sisteminin füze geliştirme çalışmaları da Roketsan tarafından yürütülmektedir. 120 km menzile sahip ve yüksek irtifaya tırmanabilen hava savunma füzesi geliştirecektir. Geliştirilen füze Rf (aktif radar) güdümün yanı sıra Kızılötesi Görüntüleme (IIR) güdüme de sahip olacaktır. Çift darbeli motor teknolojisi kullanılacak olup hedefi imha yeteneğinde üst kademede olacaktır. Geliştirilen füze gemilerde de kullanılabilecek olup Tf-2000 Hava Savunma Fırkateyninde Vls(Vertical Launch System) Türkçesi ile Dikey atış tüplerinden ateşlenebilecek ve denizlerimizin korunmasında da görev üstlenecektir.
Hisar-U Hava Savunma Sistemi Yüksek İrtifadan gelecek olan balistik füze, Muharip uçak tehditlerini tespit ve imha edecek. Hisar-U Hava Savunma Sisteminin ilk prototipleri 2023 yılları gibi oluşacak ve envantere girişi 2025-2026 yıllarında olacaktır.

Son gelşmeler; Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi SİPER’in batarya yapısının görseli paylaşıldı. Görsel hakkında yapılan değerlendirmelere göre bir Siper filosunun yapısı;

Her filoda;
- 1 adet Filo Kontrol Merkezi (FKM)
- 1 adet Arama Radarı (TEIRS-Taşınabilir Erken İhbar Radar Sistemi)
- 1 adet Haberleşme Röle Aracı (HRA)
- 2 Batarya
Her bataryada;
- 1 Atış Kontrol Radarı (AKR) (Silah Tespit Radarı (STR) uzerinden)
- 1 Atış Kontrol Merkezi (AKM)
- 4 adet Füze Fırlatma Sistemi (FFS) (6’lı lancer)
- 1 adet Haberleşme İstasyon Aracı (HIA)
- 2 adet Füze Taşıma Yükleme Sistemi (FTYS)
- Füzeler (70-90 km menzil, hava soluyan hedefler icin)
- Milli Radar Ağı RADNET, NATO, Link16, Üst Komuta Kontrol vb bağlantılar
Kaynak: Turan Oğuz
Siper Hava Savunma Sisteminde kullanılacak TEİRS ve STR radarları


Uzun menzilli ve çok katmanlı milli hava savunma sistemimiz SİPER’in geliştirme çalışmalarında bir aşamayı daha başarıyla tamamlandı. Sinop Test Merkezi’nde gerçekleştirilen atışta, booster takılı RF başlıklı SİPER füzesinin testi başarıyla gerçekleştirildi. Testi gerçekleştirilen füzenin açık kaynaklarda yazan özellikleri:
- Menzil: 70-100 km
- İrtifa: 20+ km
- Savaş Başlığı: RF Güdüm
- Hisar-O+’nun booster takılmış hali
- Envanter: 2023


Öncelikle yazar arkadaşlara teşekkürler. Acaba bu sistem SRBM(Kısa menzil balistik füze) tehdidine karşı da etkili olacakmı? Ve hava soluyan hedeflerin yanı sıra anti balistik bir füzeyi daha önce hiç geliştirmemiş olan sanayimizin şimdilik yabancı bir firmadan destek alması söz konusu olabilirmi? Geçtiğimiz günlerde EUROSAM ile imzaladığımız teknik detayları pek bilinmeyen o anlaşmanın bu konuyla alakası olma ihtimali varmıdır acaba?
Yüksek irtifa olunca artık gerisi uzayda devam eder, yeterli kadar yük çıkarmışsa uzaya dünyanı her noktasına veya uzayan farklı yerlerine uzay roket motoruyla devam eder.
Haydi kolay gelsin hepimize, keske bu projeleri hızlandırmak icin normal vatandaşlar olarak bizde birseyler yapabilsek. Siz bunları üretin size yardimci olmak icin gerekirse sizin calistiginiz yerleri paspaslayıp getir gotur islerine bile bakariz.
Akdeniz ve Ege’de ortam çok gergin. Ne yazık ki stratejik silahlar için sanırım daha 10-15 sene lazım (Hisar-O, Hisar-U, Gezgin, MMU) tabi bir de çok para lazım.
Turck değilim, Türkiye’nin ülkeyi korumak için bir ulusal savunma sistemi geliştirmek için büyük bir endişesi olduğunu görmek
tonlarca tüfek taşıyabilen bir akustik drone inşa ettiniz, ayrıca dronları 24 saatten fazla gökyüzünde yelken açabilir
bu yüzden bir intile savunma sistemi geliştirmemek, bir hava savunma sistemi oluşturan gökyüzünüzün üzerinde uçacak insansız yağmur uçaklarından oluşur.
Hisar-u menzil 100 kilometre diyorlar ama türkiye hem 600 kilometreye kadar çevresini tariya bilen radar ve hem 300 kilometreden fazla menzile sahip füze üretebiliyor. türkiye şu an hisar-u üzerinde çalışıyor ve tabide 100 kilometreye kısıtlı kalmicak. 2 yıl sonra libyanın hava sahası hisar-u ile kapanacak, mısır hava saldırısı yaparım diyor, Hisar-u gelince artık konuşamicak bile. birde bakalım ruslar haftere nasıl silah göndericekler. mısıra inmek isteseler silahları yerden getirecekler ve akıncı onlara derslerını vericek.
Ben özellikle hisar o+ nın irtifasını çok düşük buldum..Eski Hawk lardan bile daha düşük
Hadi Hayırlı olsun hepimize Güçlü Türkiye var oluyor Bu hızla devam edersek 2030 da ilk 5 ordu arasına gireriz net