Aselsan AKKOR – Aktif Koruma Sistemi

AKKOR Sistemi, Milli Tank ALTAY’da kullanılmak üzere geliştirilecek olup, modüler mimarisi sayesinde birçok tipteki zırhlı araca uygulanabilen bir aktif koruma sistemidir. ASELSAN, dünyada çok az ordu tarafından kullanılan bu sistem üzerinde 2008 yılında beri öz kaynaklarını kullanarak çalışıyordu. Sistem ile ilgili radar, merkezi bilgisayar ve fiziksel imha mühimmatının denendiği testler de 2010 yılından itibaren başarı ile gerçekleştirildi.

ASELSAN tarafından özgün olarak geliştirilecek olan AKKOR, 360 derecelik tam bir koruma kalkanı oluşturacak. AKKOR, yüksek teknoloji radarı ile üzerine gelen roket veya tank savar füzesini çok kısa sürede algılayacak. Yönlendirilecek fiziksel imha mühimmatı, üzerinde bulunan sensörler yardımıyla yaklaşmakta olan tanksavar tehdidine en yakın olduğu anda patlayarak tehdidi etkisiz hale getiriyor

AKKOR Aktif Koruma Sistemi

Aselsan Akkor Aktif Koruma Sisteminin Çalışma Prensibi: Radar tarafından Tanka yaklaşmakta olan tehdit algılandığı zaman bir takip yörüngesi oluşturuluyor, oluşturulan yörünge bilgileri merkezi yönetim merkezine aktarılıyor. Ardından Mühimmat Atıcı Lançer karşılaşma noktasına doğru yönlenip mühimmatı hedefe doğru ateşliyor. Tanka yaklaşmakta olan tehdit 15-20 metre mesafede iken koruma mühimmatı ile buluşuyor. Atılan koruma mühimmatının ucundaki akıllı yaklaşma tapası sayesinde gelen tehdidin açısı, hızı ve mesafesi hesaplanıp tehdit ile korunma mühimmatının patlayacağı en ideal nokta bulunuyor. iki mühimmat yan yana geldiği zaman patlama gerçekleşiyor ve tanka tehdit olarak gönderilen mühimmatın harp başlığı imha ediliyor.

Akkor, Aktif Koruma Sistemi Tanıtımı
Sahip olduğu ”Fiziksel İmha (hard-kill)” ve ”İşlevsel İmha (soft-kill)” kabiliyetleri ile bir EH kendini koruma süiti olan AKKOR, platforma yöneltilmiş olan tehditleri en uygun zaman ve mesafede etkisiz hale getirerek tam koruma sağlayan Aktif Koruma Sistemi’dir.

AKKOR, gerek gayrinizami harp ortamında yakın mesafeden fırlatılan tanksavar roketleri, gerekse de nizami harp ortamında tanksavar tehditlerine karşı her yönü kapsayan 360 derecelik tam bir koruma kalkanı oluşturur.

AKKOR, modüler mimarisi sayesinde birçok tipteki zırhlı araca uyarlanabilen aktif koruma sistemi çözümüdür.

Sistem Bileşenleri
Fiziksel İmha Bileşenleri

  • Yüksek çözünürlüklü Fiziksel İmha Radarı
  • Yüksek hızlı Fiziksel İmha Mühimmat Atıcısı
  • Akıllı Fiziksel İmha Mühimmatı

İşlevsel İmha Bileşenleri

  • Lazer İkaz Alt Sistemi
  • Çoklu bant İşlevsel İmha Mühimmatı
  • İşlevsel İmha Mühimmat Atıcısı

Süit Bileşenleri

  • EH Bilgisayarı
  • Kontrol Paneli ve Görüntü Birimi

Sistem Özellikleri

  • Hem işlevsel imha (soft-kill) hem de fiziksel imha(hard-kill) kabiliyeti
  • Tüm yönlerden 360° (derece) tam koruma
  • Optik algılamaya “gerek duymayan” çözümü sayesinde; toz, çamur, kar, yağmur tüm zorlu koşullarda etkin.
  • Yakın mesafeden atılan asimetrik tehditlere karşı çok hızlı reaksiyon
  • Aynı anda birden fazla tehdide karşı etkin
  • Multi-spektral sis perdesi ile termal ve lazer güdümlü füzelere karşı etkili
  • Birçok zırhlı araç tipine uygun
  • Yüksek çözünürlüklü Radar ve akıllı koruma mühimmatı çözümü sayesinde doğrudan tehdide reaksiyon ve sonuç olarak çok düşük ardıl etki
  • ASELSAN ürünü Tank alt sistemleri ile doğrudan entegre

Akkorlite Aktif Koruma Sistemi

Araç üzerine dağıtık yapıdaki minyatür radar sensörleriyle 360° (derece) kapsama sağlayarak tüm hava ve arazi koşullarında tehditleri algılayabilen akkorlite, yalnızca tehdittin algılandığı yöne doğru etkileşen  özel mühimmatıyla tehdidi etkisiz hale getirerek platforma tam koruma sağlar. Hafif zırhlı araçlar için aktif koruma sistemi akkorlite, tüm yönlerden 360° yönlerden tam koruma sağlar.

Akkor Aktif Koruma Sistemi
Akkor Aktif Koruma Sistemi
ASELSAN AKKOR AKTİF KORUMA SİSTEMİ
Akkor Aktif Koruma Sistem

Son gelişmeler;

Ülkemizin ilk Tank Elektronik Harp Aktif Koruma Sistemi olan PULAT, 2020 yılı içerisinde envantere girerek sahada yerini almış ve ülkemizi dünyada bu seviyede bir ürünü sahada kullanan üçüncü ülke haline getirmiştir. AKKOR Aktif Koruma Sistemi için geliştirme faaliyetlerine yoğun bir şekilde devam edilirken 2021 yılı itibarıyla tamamlanması hedeflenmektedir.

Akkor Aktif Koruma Sistemi

6 thoughts on “Aselsan AKKOR – Aktif Koruma Sistemi

  1. 2010 yılında yapılan denemelerin üzerinden tam 7 yıl geçti mutlu son ne zaman? Geçenlerde Güney korenin geliştirmekte olduğu aktif koruma sisteminin test atışlarını izledik bizimkini ne zaman izleyeceğiz?

    1. Akkor geliştirme sözleşmesi 2015 yılında imzalandı. 2015 öncesi yapılan çalışmaları Aselsan kendi kaynaklarıyla gerçekleştirmişti. Atışlı testlerinin 2018 yılında, seri üretimin 2020 yılında yapılacağı öngörülüyor.

  2. Türkiyenin savunma sanayi projeleri icinde bulundugumuz ortama gore kulliyen yannıs.VE SAVUNMA SANAYINE AKTARILAN PARA DA COK AZ. TEHLIKE GELIP KAPIYA DAYANDI.SON CIRPINISLAR RUSYADAN ES 400 HAVA SAVUNMA SISTEMLERI ALMAK OLACAK.BUDA GERCEKLESMEYECEK.BUTUR YUKSEK TEKNOLOJI ISTIYEN URUNLERI ORTAK URETIMLE YAPSAYDIK SIMDI BU PROJELER COK HAYATA GECMISTI.SURIYEDE COK DAHA

    1. Ortak üretim yapmaya yanaşıyorlar mı ? Hazır ürünü satarken bile nazlanan ülkeler mevcut. Yaptığınız ürünün önünü kesmek için gizli ambargo uygulayan ülkeler mevcut. Yani dediğiniz gibi herşey kolayca olmuyor.

  3. Nato ülkeleri içerisinde Norveç ilk olarak AKS (ASP) ‘yi Ruslara karşı kullanmak için kolları sıvadı. Ama hali hazırda kullanan başarılı olan en hazırlıklı ülke İsrail. İsrail’in ürününe Hollandalılar ve ABD’liler yakından ilgileniyor. Umarım Altay ekibi elini çabuk tutar ve hazır olan AKKOR hemen uygulanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir