ZMA Modernizasyon Projesi

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan zırhlı muharebe araçları (ZMA) Modernizasyon Projesi kapsamında ilk etapta 133 adet ZMA modernize edilerek, modern silah sistemleri ve yüksek teknoloji görev ekipmanlarıyla donatılacak.

31 Aralık 2019’da başlatılan projede, ASELSAN ve FNSS iş birliğiyle, yoğun bir tasarım ve entegrasyon çalışması yürütülmektedir.

ZMA Modernizasyon Projesi

Projede ASELSAN tarafından envanterdeki ZMA’lara yenileştirme ve iyileştirme faaliyetleri uygulanarak, 25 milimetre silaha sahip Nefer insansız kule, lazer uyarı sistemi, yakın mesafe gözetleme sistemi, sürücü görüş sistemi, yön bulma sistemi ve seyrüsefer sistemi entegre edilecek.

FNSS tarafından yapılacak çalışmalarla da ZMA platformlarına iklimlendirme, ısıtma, yangın söndürme ve infilak bastırma sistemleri, mayın korumalı koltuklar,parçacık kalkanı entegre edilerek, zırh ve mayın koruma seviyelerinin yükseltilecek. FNSS’nin tüm yenileştirme ve iyileştirme faaliyetlerinin yanı sıra prototip üretim, kalifikasyon faaliyetleri ve görev donanımı entegrasyonu gerçekleştirilecek.

ZMA Modernizasyon Projesi

Bu sayede, ZMA’lar yerli ve özgün çözümler doğrultusunda modern silah sistemleri ve yüksek teknoloji görev ekipmanlarıyla donatılacak, araçların beka kabiliyeti önemli ölçüde artırılacak ve kullanım ömrü uzatılmış olacak.

Proje sonunda, FNSS’nin ZMA tecrübesi ve yeni nesil araç geliştirme teknolojisindeki yetkinlikleri ile ASELSAN’ın modern ve üstün teknoloji ateş gücü ve görev ekipmanlarının buluşturulduğu araçlar Türk Silahlı Kuvvetlerinin hizmetine sunulacak.

Kaynak: Anadolu Ajansı

2 thoughts on “ZMA Modernizasyon Projesi

  1. bunlarda tavandan ve yanlardan çıkan aracı kaldırabilecek şekilde tamper sistemi yapılırsa araç herhangi bir ters dönme ve yan yatma gibi durumlarda kendi kendisini içeriden kontrol ile tekrar düz bir konuma getirebilir zaman tasarrufu ve pratiklik olmuş olur.

  2. Yusuf,
    15 Tonluk aracı çevirebilecek sistemin kendisi 1 ton tutar.
    O sistemi öyle bir yere koyacaksın ki sırtı yere geldi mi tüh çalışmadı denmeyecek. O zaman aracın kulesine yer kalmayacak. Yusuf, düşmana ters dönmeyen kaplumbağa mı gönderiyoruz savaşmaya asker mi? Her aklına geleni yazanlar keşke daha çok düşünse daha az yazsa.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir