TÜBİTAK Gerçek Zamanlı Milli İşletim Sistemi (GİS)

TÜBİTAK, savunma sektöründeki tüm sistemlerde kullanılan ve dünyada 11 adet bulunan Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi’ni (GİS) tamamen yerli olarak geliştirdi. Yerli sistem ile insansız hava araçları, helikopter ve uçak gibi savunma sistemlerinde kullanılan kritik teknolojilerin tamamen özgün olarak geliştirilmesine imkân sağlanıyor ve bu sayede tüm yazılımlar millî olarak geliştirildiğinden dışarıdan müdahale ihtimali tamamen ortadan kalkıyor.

GİS, kritik teknolojiler arasında bulunan aviyonik sistem tasarımı ve entegrasyon kabiliyetinin tamamen milli olarak gerçekleştirilmesi amacı ile hazırlanan yol haritasının önemli bir adımı olan, Emniyet Kritik Katı Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi’nin geliştirilmesi projesidir. Bu projeyle; milli ihtiyaçlar doğrultusunda oluşturulan emniyet kritik platform projelerinin gerçek zamanlı işletim sistemi açısından yurtdışı bağımlılığının sona erdirilmesi hedeflenmektedir. Milli projelerin ürüne özel ihtiyaçlarını hızla karşılayabilecek esnekliğe sahip bir yapı oluşturulması projenin diğer önemli hedeflerindendir. Ürünün ölçeklendirilebilir olması farklı büyüklükteki projelere entegrasyonunu mümkün kılmaktadır.

TÜBİTAK, geliştirilen gerçek zamanlı işletim sistemi (GİS) ile uçak, füze ve uydu yapımı gibi alanlarda millileşmeyi yüzde 100’e çıkarmayı amaçlamaktadır.

İşletim sisteminin ülke savunma sanayi için çok kritik öneme sahip. Çünkü bunlar gömülü sistemler denilen yazılımlar. Bu sistemler millî olmadıkça sızmalara ve müdahalelere karşı tam olarak güvende olmak mümkün değil. Yani füze, insansız hava aracı, helikopter, uçak yapabilirsiniz. Ancak bu GİS gibi sistemleri millî yapmazsanız kafanızda her zaman soru işaretleri olacaktır.

Milli işletim sistemi ile gizli projelerde kritik verilerin dışarıya açılmasına son verilmekte ve gömülü platformlarda tam millileşmenin önü açılmaktadır. Azaltılmış maliyetler sayesinde savunma sanayi sektörünün uluslararası alanda rekabet edebilir hale gelmesine destek olma ve yeni KOBİ’lerin oluşması imkan verme açısından kritik öneme sahip olan GİS, Türkiye’nin bu alanda dışa bağımlılığını azaltmada önemli bir rol üstlenmektedir.

Gerçek Zamanlı İşletimi; Yerli Savaş Uçakları, yerli İHA, Atak Helikopteri, Uydu Sistemleri, Silah Sistemleri, Yerli Otomobil,  Yerli Üretim Tren, Milli Gemi, Milli Denizaltı vb, sistemlerde kullanılabilmektedir.

Etiket: gerçek zamanlı işletim sistemi, yerli işletim sistemi, milli işletim sistemi, gerçek zamanlı işletim sistemi, gis, tübitak, gis, milli yazılım, yerli yazılım,

One thought on “TÜBİTAK Gerçek Zamanlı Milli İşletim Sistemi (GİS)

  1. Çok güzel haber bu yazılım yerli olmadıkça kalkan siha nın kendi uçağımızı vurması bile beklenirdi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir