T-155 Fırtına Obüsü

T-155 Fırtına obüsü Türkiye’nin milli imkanlarla ürettiği bir Kundağı Motorlu Topçu Silah Sistemidir.

NATO standardı her cins 155 mm obüs mühimmatını kullanabilen Fırtına, 48 adet silah payı kıt`a yükü mühimmata sahiptir. Elektrikle çalışan ve elektonik olarak kontrol edilen otomatik mermi doldurma sistemi sayesinde obüs; ani atış için 15 saniyede 3 atım ve sürekli atış için dakikada 2 atım gereçekleştirebilmektedir. MKE tesislerinde üretilen 52 çap uzunluğunda, monoblok olarak imal edilen ve 23Lt`lik yanma odası hacmine sahip namlu ile donatılmıştır.Obüs atış görevinin tamamlanmasına müteakip 30sn. içinde mevzisini terk edebilmektedir.

Üzerine monte edilmiş 12 adet hidro-pnömatik süspansiyon ünitesi ve tekerlerinden oluşan gelişmiş süspansiyon sistemi sayesinde engebeli arazi dahil her türlü arazide rahatça harekat icra edebilmektedir.
Güç Ağırlık oranı 21bg/t olan Fırtına’nın harekatlarını uzun süreli destekleyebilir. ADOP-2000 sistemine sayısal olarak entegre edilmiş olan Fırtına, sahip olduğu Aselsan ürünü 9600 serisi frekans atlamalı sayısal telsizler vasıtasıyla emniyetli, güvenilir, esnek, süratli, mobil, beka kabiliyeti yüksek, elektronik harp korumalı etkin bir ses ve veri haberleşmesinin tesisine ve atış esaslarının süratle takibine imkân tanımaktadır.

Obüsteki muharebe sistemleri Fırtına Atış Kontrol Sisteminin hesapladığı atış komutlarını alma ve gönderme yeteneğine sahiptir...

Fırtına’nın Aselsan tarafından geliştirilen özgün atış kontrol sistemi dört ana bölümden oluşmaktadır.
• Ataletsel Seyrüsefer Sistemi (Inertial Navigation System)
• Atış Kontrol Bilgisayar
• Otomatik Namlu Yönlendirme Sistemi
• İlk Hız Ölçme Radarı

Mühimmat
• M107 (HE): 18 km
• M549A1 (RAP/HE): 30 km
• ERFB/BB: 40 km

Özellikler
Üretim adedi     150+
Ağırlık     47 ton
Uzunluk     12 m
Genişlik     3.5 m
Yükseklik     3.43 m
Mürettebat     5 (Komutan, Sürücü, Nişancı, Nişancı Yrd. ve Doldurucu)
Ana silahı     155 mm L52
Diğer silahları     12.7 mm makineli tüfek
Motor     MTU-881 KA 500 dizel[1]
1000 hp
Süspansiyon donanımı     Hidropnömatik
Harekat menzili     480 km
Azami hızı     66 km/h

Geliştirme programı
155mm M-44T ve M-52T kundağı motorlu obüs modernnizasyon programlarından alınan dersler ışığında, Türk Kara Kuvvetleri Topçu Birlikleri’nin taktik ve teknik kulanım konseptleri ve geleceğin muharebe sahası ateş destek ihtiyaçları dikkate alınarak 1995 yılında T-155 Fırtına Modern Obüs Geliştirme Programına başlanmıştır. Program kapsamında tasarım ve prototip üretim çalışmalarına Kara Kuvvetleri Teknik ve Proje Yönetim Daire Başkanlığı silah ve Mühimmat Şube Müdürlüğü Proje Yönetiminde 1995 yılında başlanan ve azami menzili 30 km olan 155mm/39 kalibre namluya sahip ilk prototip 1997 yılında üretilmiş, ancak daha uzun menzil ihtiyacı neticesinde yeni obüsün 155/52 kalibre silah sistemine sahip olması kararlaştırılmıştır.Kara Kuvvetleri ihtiyacına yönelik olarak 40 km menzilli, 155 mm/52 kalibre silah sistemine sahip ikinci prototip obüsün üretimine 2000 yılı içerisinde başlanmıştır. Obüsün gövdeve kule tasarımları ve analizleri modern tasarım programları kullanılarak tamamen bilgisayar ortamında yapılmıştır.
Prototip obüsün gövde, kule ve süspansiyon sistemlerinin üretimi Eylül 2000’de yurtdışından tedarik edilen komponentlerin entegrasyonu ise Aralık 2000’de tamamlanmıştır.
FIRTINA OBÜSÜ
FIRTINA OBÜSÜ
FIRTINA OBÜSÜ
FIRTINA OBÜSÜ

2 thoughts on “T-155 Fırtına Obüsü

  1. Fırtına obüs topları deniz yüzer platformu üzerinden kullanılır mı.
    Kullanma imkanı var ise Libya’da Bingazi kenti önlerinde güvenli müdahale menzilli olarak kullanılabilir

  2. ben de çok merak ediyorum. gemiler için bir sürü silah sistemi ithal. şu an oerlikon toptan mütevellit STAMP 12,7 mm veya korkut D, , Atmaca füzesi gibi yerli ve milli aynı zamanda Avro ile almadığımız silahlarımız var. 105 mm hafif top veya 155 mm ağır top bunları deniz platformlarında görmek istiyoruz. Bence Phalanx’CIWS’ta çok pahalı bir sistem. 2 Stamp daha etkili bir savunma olabilir. Heybeliada gemimizde phalanx yok mesela. Ayrıca 155 mm bir top gemiye monte edilirse 40 km’ye kadar savunma da 5 li kademe anlayışı ile 200 km’ye kadar füzesiz bir koruma/saldırı sağlanabilir. füzenin tanesi kaç milyon dolar? stinger/aselsan bile yüz bin dolar tanesi. bunlar üzerinde de çalışmak lazım. üretemediğin senin değildir.
    Allah ordumuzu korusun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir