TEI-TS1400 Milli Helikopter Motoru Teslim Töreni

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Vahdettin Köşkü’nden canlı bağlantıyla katıldığı TUSAŞ Motor Sanayii AŞ’de (TEI) üretilen ilk milli helikopter motoru TEI-TS1400’ün milli helikopter Gökbey ile testlere başlamak için teslim töreni gerçekleştirildi.

Törene; Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TEI Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Faruk Akşit katıldı. 

TEI TS1400 TÜRKİYENİN İLK MİLLİ HELİKOPTER MOTORU TESLİM TÖRENİ

Milli helikopter motoru projesi ile özgün hava platformlarımızın motor ihtiyaçlarının da yerli çözümlerle giderilmesi sağlanacaktır. Proje ile yerli olarak geliştirilmiş, uçuşa elverişlilik gereksinimleri karşılayan, sertifiye edilerek helikoptere adapte edilmiş bir motor ülkemize kazandırılmış olacaktır.

Erdoğan, Türkiye ile birlikte uluslararası arenada da milli sanayi kuruluşu TEİ’nin sektörün en önemli oyuncuları arasında yer almasını hedeflediklerini belirterek, şöyle devam etti:

“Dünya üzerinde motor teknolojileri konusunda söz sahibi bir elin parmakları kadar ülke var. Bir motorun geliştirilmesi için yurt içinde yazılımından malzemesine çok geniş bir ekosistemin beraber çalışması gerekiyor. Hamdolsun TEİ artık sadece motor üreten değil, motor tasarlayan, üreten ve dünyaya satan bir marka haline dönüşüyor. Turboşaft projemiz ile ülkemizde bu ve benzeri sınıftaki motorları test edebilecek çok ciddi bir test alt yapısı da tesis ediyoruz. Bu alt yapı aynı zamanda milli muharip uçak motoru gibi daha yüksek güç sınıfı motorlarımızın testinde de kullanılabilecek. Ayrıca yeni nesil hafif zırhlı araçlar, Altay tankı, İHA’lar ve füzelerimiz ile birçok platformumuzun çeşitli güç sınıflarındaki motorlarını da geliştiriyoruz. Allah’ın izniyle yakında tüm bu motorları envantere almaya başlayacağız.”

TEI TS1400 TÜRKİYENİN İLK MİLLİ HELİKOPTER MOTORU

Erdoğan, helikopter turboşaft motoruyla açılan yoldan diğer savunma sanayi araçlarının motorlarının tamamı yapılana kadar ilerlemeyi sürdüreceklerini belirterek, “Bir yandan TUSAŞ’ın, diğer yandan özel sektör kuruluşlarımızın gayretleriyle Türkiye’yi havacılık başta olmak üzere, her türlü motor tasarımı ve üretimi alanında adres ülke yapma hedefimize adım adım yaklaşıyoruz. Her ne kadar birileri Arifiye’deki tank paleti fabrikası üzerinden ülkemizin savunma sanayisini baltalamaya çalışsa da biz bu hedeften asla vazgeçmeyeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, projelerinin Nuri Killigil, Vecihi Hürkuş, Nuri Demirağ, Kamil Öçman gibi isimlerin yürüttükleri çalışmaların, devrim otomobili gibi samimi girişimlerin akıbetine uğramasına müsaade etmeyeceklerini vurguladı. İnşallah TEİ’de ve diğer kuruluşlarımızda yürütülen motor projelerine sıkı sıkıya sahip çıkacak, ülkemizin bu alanda da hedeflerine ulaşmasını sağlayacağız. .” ifadelerini kullandı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar yaptığı konuşmada;

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliği, teşviki ve desteğiyle çıkılan yolda, savunma sanayisinin her alanında olduğu gibi havacılık sektöründe de önemli adımlar atıldığını ve büyük başarılar elde edildiğini dile getirdi. Havacılık ve uzay sanayisinde Türkiye’nin öncü kuruluşu olan ve TSK’nin ihtiyaçlarını karşılayan TUSAŞ’ın özellikle son yıllarda gerçekleştirdiği atılımlara işaret eden Akar, diğer yerli savunma sanayisi şirketleriyle dünyanın en büyük 100 savunma firması arasında yer alarak milletin gururu olduğunu vurguladı.

Geçen yıl, TEİ’yi ziyaret ederek yerli ve milli helikopter motorunun ilk testlerinin başarıyla geçtiğine şahit olduğunu anımsatan Akar, “Aradan geçen süre zarfında geldiğimiz noktada, bu güzide firmamızın gerçekten büyük bir başarı hikayesi yazdığına yine hep birlikte bugün şahitlik ediyoruz. Motor entegre ve sertifikasyon çalışmalarını müteakip genel maksat helikopterimiz GÖKBEY’in önümüzdeki dönemde seri üretiminin başlamasını da büyük bir heyecanla bekliyoruz.” diye konuştu.

TEI TS1400 TÜRKİYENİN İLK MİLLİ HELİKOPTER MOTORU TESLİM TÖRENİ

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir;

Turboşaft Motor Geliştirme Projesi’ne ilişkin, “Bu proje kapsamında helikopter üzerinde testler başlatılmış olacak. Yerli olarak geliştirilmiş, uçuşa elverişli gereksinimleri doğrultusunda sertifiye edilmiş ve helikoptere entegre edilmiş bir motor ülkemize kazandırılmış olacaktır.

Bu proje kapsamında helikopter üzerinde testler başlatılmış olacak. Yerli olarak geliştirilmiş, uçuşa elverişli gereksinimleri doğrultusunda sertifiye edilmiş ve helikoptere entegre edilmiş bir motor ülkemize kazandırılmış olacaktır. Motor geliştirme altyapısının yanında benzer güç aralığındaki tüm havacılık motorlarının test edilebileceği test altyapısı da bize kazandırılacaktır. Motora ilişkin özgün tasarım yazılımları geliştirilecek ve malzeme veri tabanı oluşturulacaktır. Geniş bir teknik altyapıyla sürdürdüğümüz gaz türbin motor geliştirme projelerimizle diğer özgün hava platformlarımızın motor ihtiyaçlarında da yerli çözümler sağlanacaktır. Bununla beraber dünyada motor üreticisi ülkeler arasında yer almak, ihracat konusunda da daha iddialı olmayı gündeme getirecektir.

TEI TS1400 TÜRKİYENİN İLK MİLLİ HELİKOPTER MOTORU

Bu husustan hareketle, diğer platformlardaki örneğin yeni nesil hafif zırhlı araç, Altay Tankı, İHA’lar, füzelerimiz gibi birçok platform için yurt içi imkan ve kabiliyetlerin azami ölçüde kullanılması suretiyle tasarlanıp üretilecek çeşitli piston ve türbin motor geliştirme projelerimiz Başkanlığımız öncülüğünde devam etmektedir. Memnuniyetle görüyoruz ki yerli sanayimiz dışa bağımlılığı ciddi bir şekilde azaltacak ve kendi kendine yeten bir savunma sanayisinin teşkilinde önemli rol oynayacak söz konusu motorların geliştirilmesinde özveriyle çalışmaktadır.”  dedi.

TEI-TS1400 Milli Helikopter Motorunun Özellikleri

2 thoughts on “TEI-TS1400 Milli Helikopter Motoru Teslim Töreni

  1. Madem Türk astronot için Türkçe isim aranıyor, yerli helikoptere dikuçar, yerli motora da kozgaltka diyebilirdik. Bazı sözlüklerde var bu kelimeler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir