FNSS AKINCI ZHA120 mm Havan Aracı; amfibik, paletli, düşük siluetli, balistik korumaya sahip bir araçtır.AKINCI ZHA120; ZMA sınıfındaki bütün araçlar ile %90 oranında ortak alt sistem ve yedek parça olanağına sahip, ZMA’nın gelişmiş bir versiyonudur.
AKINCI Zırhlı Havan Aracı, yüksek taşıma kabiliyeti sayesinde farklı tipteki havan sistemlerini taşıyabilmektedir. Araç içerisinde, döner tabla üzerine monte edilmiş ve gövde üzerinde yer alan geniş kapakların açılması suretiyle atış yapabilen, bir adet 120mm havan silahı mevcuttur. Araç üzerinde savunmaya yönelik 12.7mm makineli tüfek de bulunmakta olup, sürücü, komutan/nişancı ve 3 havan personeli dahil 5 kişilik personel taşıma kapasitesine sahiptir.
AKINCI ZHA 120’da uzatılmış gövde (6 yol tekerli), güçlendirilmiş hız azaltanlar, zırh altında daha fazla iç hacim ve daha fazla yük taşıma kapasitesi bulunur. AKINCI ZMA; 90/105 mm kule veya 120 mm havan sistemleri gibi daha ağır silah sistemlerini ile bunlara ait mühimmatları taşıma imkanı sağlarken; tıpkı ZMA gibi, hareket kabiliyeti ve zırh korumasından da ödün vermez
AKINCI ZHA 120 mm Havan Aracı, 120 mm’lik otomatik havana ve kendini koruma maçlı bir adet 7.62 mm makineli tüfeğe sahiptir. Araç üzerinde bulunan, hidrolik olarak açılıp kapanabilme özelliğine sahip üst kapaklar kapalı konumda iken, araca dışarıdan bakıldığında personel taşıyıcı izlenimi vermektedir. Bu sayede hava tehditlerine karşı öncelikli hedef olmaktan çıkar.
ACV-19 SPM120, 120 mm otomatik havan sistemi sayesinde 3 dakika içerisinde mevzi alma, önceden saptanan hedeflere yüksek hassasiyetle atış yapma ve mevzi değiştirebilme kabiliyetine sahiptir. Bu sayede araç topçu radarlarına yakalandığında, mevkiini değiştirmek suretiyle düşman topçusunun karşı ateşinden korunabilmektedir.
FNSS AKINCI ZHA120 ve ACV-19 SPM120
Güç grubu kabini ile sürücü ve komutan mahalleri aracın ön tarafındaki hacmin takriben yarısını kullanırken, geri kalan kısım havan silahının yerleşimi, havan operatörü ve yükleyici yerleri ile mühimmat stoklama alanları olarak ayrılmıştır.
Komutan ve sürücü için araç içerisinden dışarıyı izleme ve çepeçevre görüş imkanı sağlayan lazer korumalı cam periskoplar mevcuttur. Sürücü için karanlıkta araç kullanımına imkan sağlayan entegre gece görüş sistemleri kullanıcının isteği doğrultusunda temin edilebilmektedir.
Göreve Özgü Özellikler
Atış sonrasında hızla uzaklaşma
Artırılmış beka kabiliyeti
Süratle mevzi değiştirme
Artırılmış isabet yeteneği
İnsan gücü ve iş yükünden tasarruf
Kısa zamanda düşman ateşine karşılık verebilme
Ana muharebe tanklarının ve zırhlı muharebe araçlarının hareket yeteneğine uyum sağlama
Çok maksatlı amfibi hücum gemisi TCG ANADOLU'nun 2019'un ilk çeyreğinde suya indirilmesi öngörülüyor.
Kaynak: @tcsavunma
#Millisavunma #Anadolu #Denizkuvvetleri
Türkiye’nin ilk istihbarat gemisi olma özelliğini de taşıyan test ve eğitim gemisi Ufuk Korveti denize indirildi. Sınıfının 5. gemisi olma özelliğini taşıyor.
Tam Boy: 99.5 mt
Genişlik: 14.4 mt
Deplasman: 2.400 ton
Hız:18+ knot
#Millisavunma #Savunmasanayii #DenizKuvvetleri #TSK
TUSAŞ'ın ANKA-2 (YFYK) platformunun ilk görüntüsü ( @SimsekGuntay) tarafından paylaşıldı.
Platform;
2 adet TEI PD-170 motoru
Aselsan CATS görüntüleme sistemi
Yerli SATCOM kullanacak.
750 kg faydalı yük taşıyabilecek.
25 bin ft irtifaya çıkabilecek.
TÜBİTAK SAGE'nin geliştirdiği ATLAS AÖB, ilk defa yerli bir mühimmata entegre edilerek seyrüsefer, güdüm ve kontrol yeteneği kazandırılmış, entegrasyon testleri ile birlikte 300 adetlik başlangıç seviye ilk üretim için sipariş almıştır.
Kaynak: @SageTubitak
Sitede, Savunma Sanayi sektörüyle ilgili yerli firmaların milli imkânlarla geliştirdiği ürün ve projeleri görsel ağırlıklı olarak sizlere tanıtmaktayız.
Milli Savunma Sanayii ürün ve projelerini canı gönülden destekliyor ve firmalarımıza başarılar diliyoruz.
Sitemizde paylaşılan tüm bilgi ve görseller açık kaynaklardan temin edilmektedir.
Millisavunma.com